Journal biljka meseca: Zamija vam neće uvenuti dok ste na godišnjem

Journal biljka meseca: Zamija vam neće
uvenuti dok ste na godišnjem

Zamija_1

Uvek pišemo o biljkama koje su manje ili više zahtevne, ali danas ćemo se posvetiti onoj koju stvarno niko ne može da uništi. Ovu biljku doslovno morate pustiti na miru i setiti je se ponekad, dovoljno je jednom mesečno. Njeno veličanstvo Zamioculas ili kod nas poznata pod nazivom Zamija.

Zamija_2
Zamija_3

Zamija – kraljica enterijera

Zamija je biljka koja je kod nas poprilično rasprostranjena, mali primerci nisu skupi i mogu se pronaći gotovo svuda, a posebna je po tome što brzo raste, tako da vrlo lako od male biljke možete dobiti veliki grm. Zamija po feng shuiju donosi novac i sreću, pa i to može pozitivno da utiče na raspoloženje kad vidimo da nam se lepo razvija pred očima. Ova biljka vrlo je zahvalna i idealna je za početnike, ali i za prave znalce, a dizajneri enterijera jednostavno je obožavaju zbog njenog atraktivnog izgleda. Kada počnu da rastu, listovi su prvo svetlozeleni, a s vremenom potamne ako ih čuvate u pravilnim uslovima. Sada dolazimo do najboljeg dela – uslovi za odgajanje zamije.

Kako odgajati zamiju

Zamija dolazi iz porodice sukulenata, što znači da joj ne treba mnogo vode. Naprotiv, zalivate je samo kad se zemlja potpuno osuši i jedna je od onih biljaka koje će vam biti zahvalnije ako zaboravite da je zalijete, nego ako preterate s vodom. Dakle, jednom u mesec dana obilno. Njen gomoljasti deo zaslužan je za skladištenje vode, tako da ne morate brinuti da će vam se biljka osušiti. Zamija ne zahteva neku posebnu zemlju, važno je samo da je presadite u veću posudu kada primetite da je korenje u potpunosti ispunilo staru. Zamiji ne treba svetlost. Upravo je manjak svetlosti zaslužan za njene predivne tamnozelene listove, ali ako ipak odlučite da je postavite na neko svetlije mesto, njeni listovi biće svetlozeleni – što biljci ne smeta. Kako god da okrenete, s ovom biljkom ste uvek u win-win situaciji

Učitati još
Zatvori