Journal biljka meseca: Kraljica Mediterana Aspidistra
Journal biljka meseca: Kraljica Mediterana Aspidistra

Journal biljka meseca: Kraljica
Mediterana Aspidistra

Svaki mesec trudimo se da pronađemo biljku koja bi se savršeno uklopila u vaše enterijere i eksterijere. Journal biljka meseca postala je tako stalna rubrika u kojoj ne samo da možete pronaći inspiraciju već možete mnogo naučiti o brizi i uzgoju popularnih kućnih biljaka. Kako odabrati onu pravu, gde je smestiti i kako da ona raste zdrava i velika. Sve su to pitanja na koja se redovno trudimo da damo odgovor. Ovoga meseca, kada su godišnji odmori iza nas, prisećamo se biljke koju često srećemo baš u mediteranskim enterijerima, ali i eksterijerima. Upoznajte njeno veličanstvo Aspidistru.

Aspidistra – idealna za one koji s biljkama baš i ne znaju

Aspidistra poznata i pod nazivom ukrasni kukuruz ili gvozdena biljka, posebna je po tome kako je gotovo neuništiva. Ova biljka zahtevaće minimalne uslove, dok će vas istovremeno uveseljavati novim listovima. Veliki zeleni lopatasti listovi brzo rastu i tako stvaraju predivne grmove koji mogu služiti kao odličan ukras u svakom vrtu. Tako ih često možemo videti uz obalu, pogotovo u južnim delovima Hrvatske i na ostrvima. Aspidistra ipak bez problema uspeva i u stanovima i prostorijama koje nemaju mnogo prirodnog svetla, ali teško da će u zatvorenom dati cvetove. Ova biljka nije osetljiva i može podneti i duža razdoblja bez vode, tako da se zaliva tek kada se tlo potpuno osuši.

Zelena kraljica enterijera

Aspidistra je jedna od onih biljaka koja savršeno pristaje u svaki enterijer. Manje listova deluju minimalistički i super su za takve enterijere, dok su one nabujale s mnogo listova idealne za uzgajivače kućnih džungli. Aspidistru zaista možete smestiti bilo gde u stanu, a ako se ipak odlučite za terasu ili dvorište morate biti svesni da je nikako ne smete izložiti direktnom suncu kao ni niskim temperaturama. Ovo je prava mediteranska biljka pa tako s njom i postupajte. Što se tiče razmnožavanja njene stabljike zajedno s korenom posadite u posebne posudice sa zemljom. Samo budite oprezni pri vađenju kako ne biste oštetili koren cele biljke.

Učitati još
Zatvori