Journal biljka meseca avgusta: Ananas
Journal biljka meseca avgusta: Ananas

Journal biljka meseca avgusta: Ananas

Omiljeno tropsko voće, neizostavno u laganim voćnim salatama, kompotima i koktelima svojim mirisom i ukusom pravi je sinonim leta. Međutim, jeste li ikada razmišljali kako ananas može biti i odlična kućna biljka? Možete kupiti već gotove sadnice, a možete ga uzgojiti i nakon što se počastite njegovim slatkim plodom. Journal biljka meseca avgusta je ananas.

Ananas u tanjiru, ali i u tegli

Zamislite to veselje kada pojedete ukusnu voćku, posadite njeno lišće i iz njega izraste predivna kućna biljka. To je i te kako moguće i to baš s ananasom koji svojim savršenim izgledom očarava na prvu. Ako kupujete već gotovu sadnicu postavite ga idealno na prozor. Ananas voli tople, sunčane uslove. Držite ga na toploj sobnoj temperaturi, idealno između 22 i 28 stepeni Celzijusa. S obzirom da biljke ananasa mogu apsorbirati nešto vode kroz lišće, ne treba im puno vode, pa pre zalivanja pričekajte da se zemlja prosuši, a zatim zalijte lišće i zemlju. Ako se želite upustiti u avanturu uzgoja sopstvenog ananasa, evo kojih se pravila trebate pridržavati.

Uzgojite ananas u tegli

Kada pripremate ananas za jelo, odvojite njegovu kapu i vrh na kojem se nalazi lišće. Očistite donji deo od viška listova kako bi vam ostala stabiljka s nekoliko listova na vrhu. Pustite ga da se osuši nekoliko dana i stavite u čašu s vodom. Nakon nekoliko dana iz malih izbočenja na dnu ananas bi trebao pustiti korenje. Vodu držite na osunčanom mestu i menjajte je svaka dva dana. Nakon što pusti korenje posadite ga u zemlju. Zemlja mora biti propusna i kako smo već gore napisali nemojte preterivati sa zalivanjem. Ako imate mnogo sreće možda ćete gledati male ananase kako rastu, ali u većini slučajeva uživaćete samo u njegovim raskošnim listovima. Ananas je pet friendly, a ne morate brinuti i da će imati negativan uticaj na vaše klince. Savršeno će se uklopiti u svaki interijer pa i eksterijer, ako živite u blagoj klimi.

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori