Zapečena ovsena kaša sa šargarepom
Zapečena ovsena kaša sa šargarepom

Zapečena ovsena kaša sa šargarepom

Ovsena kaša jedan je od najčešćih i najlakših jela koja spremamo za doručak. Ovog puta, kako bismo osvežili kombinacije na koje smo navikli, a kako je tzv. carrot cake – kolač od šargarepe – jedna od naših omiljenih poslastica, želeli smo da isprobamo ovu recepturu u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama.

Sastojci

Za ovsenu kašu

  • 2 šolje ovsenih pahuljica
  • 100 grama ovsenog brašna
  • 250 grama rendane šargarepe
  • 2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • 1 i po kašičica praška za pecivo2 cups rolled oats
  • 2 šolje mleka od indijskog oraha ili drugog biljnog mleka po izboru
  • 1/2 šolje kokosovog ili drugog biljnog jogurta
  • 80 grama javorovog sirupa (ili meda)
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 25 grama mlevenih oraha

 

Za krem

  • 140 grama neslatnog indijskog oraha
  • 1 šolja kokosovog jogurta
  • 1/2 limuna, oceđenog
  • 1/2 rendane limunove kore

Priprema

Sjedinite sve suve sastojke, izuzev oraha – ovsene pahuljice, ovseno brašno, prašak za pecivo, cimet i đumbir. Dobro promešajte pa dodajte ostale sastojke – šargarepu, jogurt, javorov sirup, mleko i ekstrakt vanile. Ponovo promešajte kako bi se svi sastojci dobro sjedinili. Posudu za pečenje premažite sa malo kokosovog ulja ili obložite papirom za pečenje, pa prespite smešu i ravnomerno rasporedite. Pospite mlevene orahe preko pa pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, 50-55 minuta. Za to vreme, pripremite kremasti fil tako što ćete sve sastojke sjediniti u blenderu. Izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu smesu. Nakon što izvadite ovsenu kašu iz rerne, ostavite da se ohladi pa premažite filom. Prijatno!

Učitati još
Zatvori