Zapečena bundeva sa sirom, belim lukom i limunom
Zapečena bundeva sa sirom, belim lukom i limunom

Zapečena bundeva sa sirom,
belim lukom i limunom

Bundeva i jela od bundeve su tradicionalna jela koja potiču iz različitih kultura i regija. Ova ukusna poslastica često predstavlja spoj bogatih sastojaka i raznovrsnih začina, stvarajući autentične gastronomske doživljaje. Ovo jelo sa bundevom definitivno može da učini svaki obrok posebnim, bilo da ga pripremate samostalno kao glavno jelo ili kao prilog. Recept spaja staro i moderno, nudeći drugačije gastro iskustvo do sada. Začinsko bilje u receptu definitivno će doprineti šarmu ovog jela i učiniti ga nezaboravnim kada je reč o jesenjim receptima. Iskoristite period bundeve pred vama i definitivno ga isprobajte ukoliko volite da eksperimentišete. Sa druge strane tu je i veoma veliki potencijal ovog jela koji leži u zdravoj navici i obroku koji je pogodan i za vegeterijance.

Pa tako, ovoga puta donosimo recept za bundevu pripremljenu na hasselback način. Hasselback je metoda kuvanja u kojoj se krompir ili drugi proizvodi, u našem slučaju bundeva, režu ne baš do kraja u tanke, ujednačene slojeve, koji se mogu puniti ili preliti dodatnim aromama.

martapcanosa
@martapcanosa

Sastojci:

  • Bundeva
  • Maslinovo ulje
  • Puter
  • 2 bela luka
  • Peršun
  • Bosiljak
  • Nana
  • Feta sir
  • Ricotta
  • Grčki jogurt
  • Limun

Priprema:

Bundevu iseći na pola, oljuštiti, ukloniti semenke i napraviti jako tanke rezove u vidu harmonike. Pridržati sve uz pomoć dva štapića da rez ne dođe do kraja (u našem slučaju, koristimo kineske štapiće). Posolite, dodajte maslinovo ulje i dobro natrljajte sa svih strana. Peći bundevu na 190° sat vremena kako bi se karamelizovala. Pripremite preliv pržeći, u mešavini maslinovog ulja i putera, 2 sitno iseckana bela luka sa šakom peršuna, bosiljka i nane, sve sitno iseckano. Složiti na tanjir sa kremom od feta sira, ricotte i grčkog jogurta. Preko staviti bundevu. Razmazati preliv od belog luka i bilja. Narendati preko limun (daje fantastičan ukus). Posuti raznim semenkama (susama, maka, čije, semenkama…). I vaš obrok sa bundevom je gotov!

Učitati još
Zatvori