

Viralni ručak dolazi u vidu burger takosa – a mi imamo recept (i za njihovu zdraviju alternativu)
Ako ste ljubitelji smash burgera i takosa – i često ne možete da se odlučite šta biste pre jeli – postoji rešenje. Naime, burger takosi su novi viralni recept o kom svi pričaju. Razloga za status viralnog je mnogo. Jednostavna priprema, bogata nutritrivna svojstva + neodoljiv ukus su ono što je kupilo sve koji su ga isprobali – a mi donosimo recept.
Smash burgeri su već neko vreme glavna senzacija u gastro svetu, a šta su oni zapravo? Čvrsto pritiskanje mlevenog mesa na veoma vruću površinu povećava kontaktne tačke, što daje tanku pljeskavicu sa maksimalno hrskavom koricom i punim ukusom. To su smash burgeri koje nema ko ne voli. Viralni status samih burgera je izrodio još jedan gastro trend – a to su burger takosi.
Reč je, zapravo, o veoma jednostavnom jelu.
Preko mesa se stavlja tortilja – koja se potom pritisne kako bi se meso raširilo u tanku pljeskavicu koja se tokom pečenja zalepi za tortilju. Mnogi ukus burger takosa porede sa čuvenim BigMac-om, a za to je zaslužan burger sos u kombinaciji sa zelenom salatom i kiselim krastavčićima. Ipak, možete napraviti i zdraviju verziju ovog recepta – upravo će sos napraviti razliku.
Priprema
Prvo, pomešajte sastojke za burger sos i pripremi ostale priloge. Možeš izabrati bilo koje priloge za svoje takose, isto kao kada praviš burger po sopstvenom ukusu. U originalnom receptu koriste se kiseli krastavčići, seckana zelena salata i domaći burger sos. Evo kako isti da napravite.
Domaći burger sos
1/2 šoljice majoneza
1 kašičica dimljene paprike (ili obične, po želji)
1/2 kašičice luka u prahu
1/4 kašičice belog luka u prahu
1/2 kašičice senfa
2 kašike sitno seckanih kiselih krastavčića
1 kašika tečnosti iz tegle sa krastavcima
10 okretaja sveže mlevenog crnog bibera
1/4 kašičice Vorčester sosa (Worcestershire sauce)
Sledeći korak – rasporedite tortilje na ravnu površinu. Male tortilje ili one prečnika oko 15 cm su najbolji izbor za ovaj recept. Na svaku tortilju stavite između 60 i 120 grama mlevenog mesa (u zavisnosti od veličine tortilje), pa pritisnite meso tako da se rasporedi u tanak sloj koji prekriva celu tortilju. Začinite meso solju, biberom i drugim začinima po želji, a zatim blago premažite površinu mesa uljem za kuvanje.
Stavite tortilju tako da meso bude okrenuto nadole na prethodno zagrejanu grill ploču, ravni roštilj ili tiganj, i pecite dva do četiri minuta, u zavisnosti od toga koliko pečeno volite. Zatim okrenite takos, pa na gornju stranu dodajte parče omiljenog sira. U ovom koraku možete dodati i par kapi vode u tiganj i poklopiti ga na 30 sekundi kako bi se sir dodatno istopio. Skini takos sa tiganja, dodaj priloge po želji, preklopi ga na pola i uživaj!
Dodatni saveti
Ako želite da burger takosi budu nešto zdraviji, ovo su promene koje možete ubaciti. Umesto majoneza koristite grčki jogurt, a umesto klasičnog, birajte lean verziju mesa ili se odlučite za vegetarijanski ili veganski burger. Još jedna caka je da umesto da ulje stavljate na tiganj, stavite ga direktno na meso – iskoristićete manje ulja.
Možete se odlučiti i za tanko sečeni sir (ili isti u potpunosti preskočiti), a umesto obične, izabrati integralnu tortilju. Sitne promene neće toliko uticati na sam ukus burger takosa.
Foto: Instagram (@foodie_lilly / @elisehoogerdijk)