Vikend na Fruškoj gori: Najlepši vinogradi za jesenji beg iz grada
Vikend na Fruškoj gori: Najlepši vinogradi za jesenji beg iz grada

Vikend na Fruškoj gori: Najlepši
vinogradi za jesenji beg iz grada

Prelazak iz leta u jesen, sezona branja grožđa, savršen povod za vikend putovanja po Fruškoj gori. Pravi je trenutak za vinske ture, opuštene vikende i istraživanje bogate gastronomske ponude domaćih vinarija.

Srbija nudi sve više vinarija koje nisu samo destinacije za degustaciju, već i pravi gastronomski doživljaji: dobri restorani, spektakularni pogledi na vinograde i osećaj da ste daleko od svega, iako tek na sat–dva vožnje od grada. Posle naše jesenje ture po Evropskim vinskim regijama, red je da utvrdimo gradivo i kod kuće. Naša preporuka za spajanje vina i hrane na Fruškoj gori.

Preporuka je da se dolazak najavi ranije – posebno vikendom.

Fruška gora

Fruškogorsko vinogorje se nalazi na plodnim padinama Fruške gore, a vina odavde vekovima su putovala širom Evrope – od bečkog dvora do engleskih krčmi. Vinova loza se u ovom kraju gaji još od trećeg veka, kada je rimski car Probus podigao prve vinograde na južnim obodima planine. Tradiciju su nastavili Sloveni, a kroz srednji vek posebnu ulogu u očuvanju i razvoju vinogradarstva imala su imanja srpskih manastira, gde su se čuvala znanja i veštine koje su postale temelj današnjeg vinarstva.

  • Bermet – zaštitni znak Fruške gore je desertno vino isključivo vezano za ovaj kraj. Za očuvanje recepture su zaslužni manastiri. Pravi se od vina i velikog broja aromatičnih i lekovith biljki (preko 20). Služi se kao aperitiv, dižestiv ili kao desertno vino.

Erdevik – šarm Alpa u Sremu

Na obroncima Fruške gore, u jednom od najlepših sela Srema, smeštena je vinarija Erdevik – spoj bogate istorije i savremenog hedonizma. Ovo mesto, okruženo jezerima i ravnicama, pamti vinogradarstvo još iz vremena rimskog cara Proba.

U okviru vinarije, podignute 1826. godine, nalazi se restoran Erdevik Estate Gastro Chalet. Enterijer restorana podseća na planinske kuće u Alpima, a poseduje i veliku baštu sa pogledom na predivnu prirodu. Kuhinja je sezonska i dinamična – meni se stalno osvežava i vešto spaja lokalne specijalitete sa savremenim gastronomskim trendovima. Svaki zalogaj je pažljivo osmišljen da se uklopi sa vinima kuće.

Deurić – južni obronci Fruške Gore

Skrivena među pitomim voćnjacima i vinogradima sela Mala Remeta, na 250 metara nadmorske visine, vinarija Deurić nudi prizor koji oduzima dah – redovi loze i stabala jabuka na nežnim padinama Fruške gore pružaju se unedogled. Mesto gde se vrhunska vina bogatog i punog ukusa stapaju sa sofisticiranim ambijentom i pažljivo osmišljenom uslugom.

Restoran vinarije donosi spoj autentični lokalnih namirnica, sremački suši, piletina sa mlincima i tri vrste sira, domaće kobasice i obavezna lenja pita sa jabukama, vanilom i karamelom.

Bjelica – Pećina Stroga u kojoj živi Babaroga

Vinarija Bjelica na padinama Fruške gore, od skoro ima i restoran i apartmane Pećina Stroga. Terasa restorana otvara pogled na vinograde i prirodu, dok se u čaši često nađe njihov prepoznatljivi chardonnay Babaroga koji je i inspiracija za naziv restorana. Svaki obrok ovde je prilika da otkrijete još jednu vinsku priču. Topla atmosfera i autentičan ambijent čine ga idealnim mestom za jesenji beg iz grada.

Kovačević – Po receptu baka Milene

Na južnim padinama Fruške gore, iznad Iriga, Vinska kuća Kovačević spaja tradiciju i savremeni hedonizam.  Ponuda je raznovrsna: bogati à-la-carte meni, Wine bar, ekskluzivni Cigar lounge i Wine shop, iz kojeg se može poneti deo čarolije Fruške gore.

Sa terase, pogled se pruža ka talasastim padinama vinograda i jedno je od omiljenih mesta za posmatranje zalaska sunca u ovom delu Srema. U kuhinji se neguju vojvođanske i fruškogorske tradicije, ali svako jelo nosi i lični pečat porodice Kovačević – od recepata bake Milene do savremenih interpretacija.

Veritas – duh Toskane

Vinarija Veritas smeštena je na putu ka Stražilovu, a terasa sa kaskadnim stolovima pruža nezaboravan pogled na padine Fruške gore. Ova porodična boutique vinarija, poznata je po eleganciji svojih vina i nagrađivanom crvenom vinu Momentum.

Meni restorana oslanja se na sezonske namirnice, jer svako godišnje doba donosi priliku za novo gastronomsko iskustvo. Okruženi vinogradima koji menjaju boje iz dana u dan, gosti ovde doživljavaju harmoniju prirode i kuhinje – jela su u savršenom skladu sa vinima iz podruma.

Učitati još
Zatvori