

Iako maline nisu trenutno u sezoni, u marketima je moguće naći pakovanja smrznutog voća. Zato, kada nam tokom zimskih dana, zafali osvežavajuće poslastice sa ovim bobičastim voćem, uvek imamo mogućnost da iskoristimo ovu pogodnost. Stoga smo rešili da pripremimo upravo kolač sa malinama, i naravno – čokoladni. Priprema kolača je sasvim jednostavna, a neće biti potrebe ni za pečenjem u rerni. Od sirovih namirnica možete napraviti poslasticu koja će čak poslužiti i kao zamena za slatki doručak, s obzirom da savršeno ide uz jutarnju kafu. Kako nismo koristili proizvode životinjskog porekla, ovaj je recept pogodan za vegane, ali i tokom perioda posta. Tako ovo može biti put kojim ćete konačno ubediti svoje prijatelje da promene svoje navike u ishrani, te poboriti tezu da veganski obroci ne mogu biti ukusni. Naravno, ovo je samo dodatna prednost, a kolač će se bezmalo dopasti svima koji ga budu probali.

Sastojci:
- 300 grama suvog grožđa ili urmi
- 100 grama pečenih lešnika
- tri kašike kakao praha
- 100 grama malina ili drugog bobičastog voća po izboru
- 150 grama crne cokolade
- 10 grama kokosovog ulja
Priprema:
Najpre je potrebno da lešnike i grožđe (ili urme) zajedno usitnite u blenderu, a potom dodate kakao i sve to sjedinite. Zatim ćete dobijenu smesu prebaciti u kalup. Preko toga dodajte odmrznute i oceđene maline (ili višnje). Crnu čokoladu istopite na pari, koristeći kašiku kokosovog ulja za puniji ukus. Čokoladnu prelijte preko kolača i ostavite u frižideru da se stegne, između sat i dva. Uživajte!
Fotografije: Unsplash