

U moru brzih obroka i comfort food klasika, sendviči imaju posebno mesto. Topli ili hladni, brzi i jednostavni ili bogati, s raznim sastojcima i namazima, omiljeni su širom sveta zbog svoje jednostavne pripreme. Najlakša su i najbrža opcija u brojnim situacijama kada nas ulovi glad, bilo da je reč o prvom jutarnjem obroku, užini u hodu ili comfort večeri. Sendviče pravimo na stotinu načina, ali neki su postali i globalno poznati. Neki od najpopularnijih su club sandwich, BLT, italijanski panini, ili pak slatki PB&J sendvič. No, nama je definitivno jedan od omiljenih Tuna Melt sendvič.
Tuna Melt
Za sve koji se s njim još nisu susreli, Tuna Melt je topli sendvič koji se sastoji od namaza od tunjevine i majoneza, od rastopljenog sira i dve kriške hleba koje se hrskavo zapeku. Reč melt u nazivu dolazi od sira koji se tokom pripreme otopi i poveže sve sastojke u jednu slasnu celinu. Naravno, u namaz dodajemo još nekoliko sastojaka poput belog luka, luka, peršuna, limunovog soka, soli i bibera. Ono što posebno volimo jeste to što je idealan kao doručak, brunch, ručak, večera ili užina – jedemo ga doslovno u bilo koje doba dana.
Spoj sočne tunjevine, topljenog sira i hrskavog hleba stvara savršenu kombinaciju ukusa i tekstura. Iako je jednostavan za pripremu i savršeno ukusan, na njega, priznajemo, često zaboravljamo. No, sada donosimo najbolji recept za ovaj američki klasik, ali s malim twistom! Dodali smo jalapeño i rotkvice, a vi možete i bez toga ako ne volite dozu pikantnosti. Recept potražite u nastavku.
Recept za Tuna Melt sendvič
Sastojci za salatu od tunjevine:
- 85 g bele tunjevine
- 1 kašika sitno naseckanog jalapeña
- 1 kašika naseckane rotkvice
- 1 kašika naseckanog crvenog luka
- 2 kašike krem sira
- 1 kašika majoneza
- 1/2 kašičica Worcestershire sosa
- 1/3 šoljice (oko 30 g) narendanog zrelog cheddar sira
Za ostatak sendviča:
- Brioche hleb (ili bilo koji hleb koji voliš)
- Maslac za prženje
- So i biber po ukusu
- 1/2 šoljice (oko 45 g) narendanog zrelog cheddar sira
Priprema:
- Zagrejte rernu na funkciju grill.
- U činiji pomešajte sve sastojke za salatu od tunjevine dok se dobro ne sjedine.
- Po želji prilagodite količinu majoneza i jalapeña, u zavisnosti od toga o koliko kremasto ili pikantno želite.
- Na dve kriške brioche hleba stavite narendani cheddar sir. Položite ih na posudu za pečenje.
- Zapecite pod grillom 2 minuta, dok se sir ne otopi i hleb lagano ne porumeni.
- Na jednu krišku dodajte kašiku-dve salate od tunjevine i poklopite drugom kriškom.
- U tiganju otopite malo maslaca na srednje laganoj vatri.
- Dodajte sendvič i poklopite tanjir. Pržite dok donja strana ne postane zlatno-smeđa, a sir i salata se lepo ne sjedine i rastope.
Foto: Instagram (@whatimcookinggtoday / @bon__abbetit / @gottlrfoods)