Journal.rs
tom yum supa recept gastro beograd

Ukoliko ste ljubitelj Tom Yum supe, otkrivamo jednostavan recept koji možete pripremiti kod kuće

Nakon što smo obišli restoran Fuzio i upoznali se sa autentičnim gastronomskim biserom tajlandske kuhinje – Tom Yum supom – odlučili smo da otkrijemo recept za ovo jelo koje možete rekreirati u svojoj kuhinji. U toj potrazi otkrili smo recept na Instagram profilu @ristiafill. Međutim, kako određeni sastojci nisu dostupni u domaćim prodavnicama, ili su jednostavno teški za pronalaženje, odlučili smo da recept malo korigujemo i adaptiramo. Priprema je jednostavna, tako da je ovaj recept idealan za dane kad nemate mnogo vremena koje biste odvojili za kuhinju.

Ova jedinstvena supa, poznata po svom bogatom i složenom ukusu, pravi je primer harmonije između začinjenog, kiselog, slanog i slatkog. Istorija Tom Yum supe duboko je ukorenjena u tradicionalnoj tajlandskoj kulturi, gde se vekovima pripremala kao deo svakodnevne ishrane, ali i kao lekoviti obrok tokom hladnijih meseci ili u periodima bolesti. Posebnost ove supe leži u njenoj sposobnosti da osveži čula, poboljša raspoloženje i pruži osećaj topline i udobnosti.

Tom Yum supa – recept koji ćete iznova praviti


Osim što je izuzetno ukusna, Tom Yum supa je i nutritivno bogata. Sastojci poput limunske trave i đumbira poznati su po svojim antiinflamatornim i detoksikacionim svojstvima, dok morski plodovi, koji se često dodaju, obezbeđuju visok sadržaj proteina i esencijalnih minerala. Bilo da ste ljubitelj tajlandske kuhinje ili tek otkrivate njene čari, Tom Yum supa je jelo koje svakako treba da probate. Njena sposobnost da kombinuje jednostavne sastojke u složen, ali savršeno izbalansiran ukus, učinila ju je omiljenom širom sveta, a tajlandskoj kuhinji dala je jedno od njenih najprepoznatljivijih jela.

Sastojci


  • 350 g škampa srednje veličine
  • četiri šolje vode
  • dve stabljike limunske trave
  • deset komada đumbira, isečenih na tanke kolutove
  • šest listova limete
  • čili papričice, po ukusu
  • polovina šolje kokosovog mleka
  • tri porcije pečuraka (opciono)
  • četvrtina šolje tajlandske čili paste (ili bilo koje čili paste)
  • tri kašike ribljeg sosa
  • četvrtina šolje soka od limete
  • velika šaka seckanog korijandera

Priprema


Dobro isperite škampe, zatim ih ogulite i stavite sve u lonac. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pržite škampe dok blago ne porumene. Dodajte vodu i dinstajte 15-20 minuta. U ovom delu recepta možete koristiti pileći bujon kako bi ukus bio poptuniji. Izmrvite limunsku travu i isecite na kockice. Listove limete grubo pokidajte. Čili papričice sitno iseckajte. Stavite pileći bujon da provri, a zatim dodajte limunsku travu, đumbir, listove limete i čili. Kuvajte 5 minuta.

Napomena: Začinsko bilje nije namenjeno za jelo, tako da u ovom trenutku možete da ga izvadite. Dodajte kokosovo mleko i stavite ga da provri. Dodajte pečurke (opciono) i kuvajte dva minuta ili dok pečurke ne budu gotove. Dodajte čili pastu i riblji sos i mešajte dok se pasta od čilija ne rastvori. Dodajte meso škampa i kuvajte dok ne bude gotovo, otprilike 30 sekundi. Ugasite vatru i ostavite da se supa malo ohladi, samo na minut. Dodajte sok od limete uz mešanje. Umešajte korijander ili peršun, zatim probajte i prilagodite začine po potrebi. Da biste poslužili, možete preliti supu preko pirinča, dodati pirinač u činiju za supu ili supu staviti sa strane kao deo većeg obroka.

Foto: Journal; Instagram: @ristiafill, @inthemidnightkitchen