

Da li znate šta su sorbe i granita? Evo zbog čega ove ledene i slatke zalogaje obožavamo tokom leta
Kada želimo nešto ledeno i voćno, sorbe i granita su nezaobilazni deo leta. Bez mleka, sa samo nekoliko sastojaka – voda, šećer i voće – ove ledene poslastice donose osveženje u najjednostavnijoj i najukusnijoj formi.
Bilo da volite kremaste teksture (sorbe) ili sa više komadića leda (granita), sada je idealan trenutak da u njima uživate. Lagani, osvežavajući, savršeni za letnje mesece – na pauzi, posle ručka ili uz koktel. A u Italiji, za doručak, uz kafu i brioš.
Sorbe: Francuska
Sorbe (fr. sorbet) je poznat po svojoj glatkoj, kremastoj teksturi i čistim, voćnim ukusima. Priprema se od voćnog pirea, vode i šećera, a ponekad se dodaju i vino, liker ili začini – kao lavanda, đumbir ili nana.
Njegova popularnost počinje na francuskom dvoru – naročito u vreme Luja XIV – gde se često služio kao čistač nepca između sledova u raskošnim ručkovima i večerama. Zahvaljujući laganoj kiselosti i svežini, posebno kada je napravljen od limuna ili zelene jabuke, sorbe pomaže da se nepce oslobodi prethodnih ukusa i pripremi za sledeće jelo.
Danas se jede kao desert, osveženje između obroka ili lagana pratnja uz čašu belog vina. Napopularniji ukusi su malina, mango, limun, crna ribizla, breskva, crvena pomorandža, hibiskus i jagoda.
Granita: Sicilija
Granita je autentično sicilijansko osveženje, grublje teksture, gotovo poput snežnih kristala. Pravi se jednostavno – voćni sok ili pire se pomeša s vodom i šećerom, sipa u plitku posudu i stavlja u zamrzivač. Ključni trenutak je ručno struganje viljuškom svakih pola sata dok se ne dobije nežna, kristalna struktura.
Ovaj običaj potiče još iz perioda arapske vladavine Sicilijom, kada je sneg sa planine Etna mešan sa medom i voćnim sirupima. U istočnoj Siciliji se leti jede za doručak: granita (najčešće od kafe, limuna ili badema), svež brioš sa kapom (mekano pecivo s kupolastim vrhom) i šoljica espressa.
Svaki grad ima svoju verziju – u Kataniji je najpopularnija granita od badema, u Mesini od kafe sa slatkom pavlakom, dok su u Palermu popularne varijacije sa mentom, jagodom ili čak vinom.
Najpopularniji ukusi su limun, badem, kafa, jagoda, dinja, lubenica i vino.
Sorbe ili granita? Zavisi od dana
Sorbe je idealan kada želimo nešto glatko, kremasto i intenzivno. Granita je za trenutke kada želimo da osetimo teksturu kristala koji se polako tope u ustima. Obe poslastice zaslužuju svoje mesto u letnjem rasporedu.
Za kućnu verziju su dovoljni blender, zamrzivača i malo strpljenja. A dobija se poslastica koju možemo da prilagodimo svom ukusu.
Foto: Instagram (@olivesnthyme / @oslo_madeinheaven / @leisurefanclub / @crowded_kitchen) / Unsplash (@cristiursea)