Journal.rs
Snežana Paučinac

Tri zdrave opcije za letnji ručak by Snežana Paučinac koje jedva čekamo da isprobamo

U potrazi za jednostavnim i zdravim receptima koji nisu zahtevni, te ne oduzimaju previše vremena, naišli smo na čak tri različita jela koja jedva čekamo da isprobamo. U pitanju su piletina sa limunom i kaparima, salata sa avokadom i kukuruzom i salata od rukole i lubenice. Ova jela karakteristična su po posebno odabranim sastojcima, te jedinstvenim kombinacijama ukusa po kojima je Snežana Paučinac prepoznatljiva.

Kao Nutrition & Health Coach, ona nas je već nekoliko puta sprovela kroz putovanje razumevanja koncepta zdrave i ukusne ishrane kao životnog stila. Ovim receptima, naglasak je ponovo stavila na zdravu ishranu kao izbor koji menja život – a odabir jednog od njih predstavljaja odličan početak. Štaviše, sva tri jela možete da pripremite u sklopu letnjeg obroka koji će sigurno oduševiti sve one koji ga isprobaju.

Piletina sa limunom i kaparima


Sastojci

  • 450 g pilećih prsa, tanko isečenih
  • veliki limun, isceđen
  • dve kašike kapara
  • kašika senfa + kašika maslinovog ulja za marinadu
  • kašika maslinovog ulja
  • ½ kašičice himalajske soli
  • 50 ml vode

Priprema

Istucite meso sa obe strane, zatim premažite sa senfom i maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 20 minuta. Zagrejte maslinovo ulje, a zatim dodajte piletinu. Dinstajte meso na jednoj strani oko tri minute, a zatim ga okrenite. Poklopite i nakon otprilike dve minuta iscedite limun po mesu, dodajte kapare. Poklopite i smanjite vatru. Kada sav sok ispari dodajte 50 ml vode pa poklopite opet. Piletina će biti kuvana svega pet minuta jer je tanko isečena.

Salata sa avokadom i kukuruzom


Sastojci

  • avokado, isečen na kriške
  • ½ šolje kukuruza, iz konzerve, oceđenog*
  • šolja rukole

Sastojci za tahini preliv

  • dve kašike tahinija
  • dve kašike maslinovog ulja
  • ½ limuna, isceđenog
  • kašičica meda
  • češanj belog luka, zgnječen
  • ¼ kašičice himalajske soli
  • ¼ šolja vode

Priprema

Umutite preliv i ostavite sa strane. Stavite rukolu i kukuruz u činiju i promešajte da se sjedine. Dodajte avokado a zatim prelijte sa tahini prelivom.

Salata od rukole i lubenice


Sastojci

  • četiri šolje rukole
  • ½ šolje lubenice
  • ¼ šolje kozjeg sira ili fete, izmrvljenog
  • 1 kašika balzamiko kreme (ili običan balzamik)
  • dve kašike kvalitetnog maslinovog ulja
  • ⅛ kašičice morske soli, opciono

Priprema

Stavite rukolu u činiju za salatu i sipajte maslinovo ulje. Dodajte sve ostale sastojke i lagano promešajte. Prelijte balzamiko kremom.

Ipak, baš kao što je prilikom pripreme jela pažnju neophodno obratiti na sve sastojke, isto može da se kaže i za posuđe unutar kog se jela pripremaju, a kasnije i serviraju. Upravo zato se kao poslednja stavka Journal [ gastro ] jednačine izdvojilo Tognana posuđe koje je idealno za svaku priliku, ali i potrebu.

Zahvaljujući kombinaciji tradicije i savremenih tendencija, Tognana nudi širok asortiman proizvoda koji su idealni za domaću i za profesionalnu upotrebu. U ponudi Tognane možete da pronađete elegantno dizajnirano posuđe, pribor za jelo, lonce, tave, čaše i druge dodatke koji su neophodni za savršenu pripremu i prezentaciju hrane. Svaki proizvod je pažljivo izrađen sa glavnim fokusom na dugotrajnost i estetski izgled, što ga čini savršenim za svakodnevnu upotrebu i specijalne prilike.

Kao italijanski sinonim za kvalitetno posuđe, Tognana je prepoznatljiva i po inovativnom dizajnu koji osvaja već na prvi pogled i brend čini vodećim izborom za sve ljubitelje dobre hrane i elegantnog servisa. A zahvaljujući tome, celokupno gastro iskustvo biće zaokruženo i potpuno.