U srcu Pariza, restoran Procope vekovima postoji kao svedočanstvo o bogatoj istoriji ovog grada i trajnoj ljubavi prema gastronomiji. Osnovan je 1686. godine i od tada do danas predstavlja živu hroniku pojedinih intelektualnih i umetničkih pokreta koji su oblikovali tok francuske kulture. Restoran Procope je spoj starinskog šarma i bogato ukrašenog enterijera koji bude osećaj nostalgije, vodeći posetioce u prošlo doba kada su se pisci, filozofi i revolucionari okupljali da bi razmenjivali ideje uz kafu. Zidovi restorana ukrašeni su slikama i fotografijama, a drveni stolovi i raskošne plišane stolice svedoče o vekovima starom ambijentu. Ukoliko se nađete u Parizu, ovaj restoran bi trebalo da bude vaša destinacija, posebno ukoliko ste ljubitelj istorije i kulture.
Restoran u kom su ručavali Voltaire i Rousseau
Miris sveže pripremljenih jela oseća se već pri ulasku. Poznati su po tradicionalnoj kuhinji, bogatoj vinskoj karti sa vinima iz čitavog sveta, ali i specifičnim aromama kafe. Ono što izdvaja ovaj restoran nije samo gastronomija već i njegova uloga u istoriji. Poznat kao jedan od najstarijih restorana u Parizu, Procope je gostio velikane poput Voltaire, Jean-Jacques Rousseau i Deni Didro. Služio je kao središte za mislioce prosvetiteljstva čije će ideje oblikovati tok francuske filozofije. Ambijent restorana podstiče na razmišljanje i diskusiju. Posetioci mogu razgledati knjige, uključiti se u debate ili jednostavno uživati u miru. Osoblje je poznato po pažljivoj usluzi što doprinosi ukupnom doživljaju. Ovo mesto predstavlja kulturno nasleđe Francuske u svakom smislu te reči.