

Praznična sezona je blizu, a to znači da Journal knjiga recepata postaje sve ispunjenija jednostavnim receptima koji unose duh predstojećih praznika u naše domove, odnosno kuhinje. Dakle, recepti kojima dajemo prednost u ovom periodu su oni čiji mirisi, zahvaljujući glavnim sastojcima, ispunjuju svaki kutak našeg doma. Upravo je takav i recept za praznične kolačiće koji smo pronašli na Instagram profilu @_kirilova_kat, a koji je istovremeno idealan za prelazak iz jesenjeg u zimski period.
Kolačići kojima bi retko ko odoleo
Nalik na prošlogodišnji recept za kolačiće koji su preplavili društvene mreže, ovaj recept izdvaja se po jednostavnoj pripremi, interesantnom izgledu i upotrebi kalupa za kolače. No, kolačići čiji oblik podseća na lišće će veoma lako postati glavne zvezde vaše trpeze. Njih možete da pripremate u bilo koje doba godine, a upotrebom različitih kalupa originalni recept možete da prilagodite određenim događajima, kao i sezonama. Korake u pripremi i potrebne sastojke donosimo u nastavku teksta.
Sastojci
- 85g šećera
- 200g meda
- jaje
- 400g brašna
- 115g putera
- dve kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- jedna i po kašičica mlevenog đumbira
- jedna i po kašičica cimeta
Priprema
Sjedinite u šerpi šećer, med, so, cimet i mleveni đumbir. Na vatri srednje jačine mešajte sve sastojke dok se u potpunosti ne rastvore. Sklonite smesu sa vatre i dodaje sodu bikarbonu, te ponovo promešajte. Dodajte puter i umućeno jaje, a na kraju postepeno umešajte i brašno. Nakon toga, umesite testo i razvaljajte ga na debljinu od oko 5mm. Koristeći kalupe za kolače, napravite kolačiće i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite kolače oko 10 minuta u rerni koja je prethodno zagrejana na 180 stepeni.
Ukoliko uz ove kolačiće želite da napravite i druge, predlažemo da isprobate recept za matcha cookies, kolačiće sa ukusom tahinija i Earl Grey čaja, te kolačiće od badema. Štaviše, jedan od ovih recepata će vam sigurno postati go-to opcija za poslastice koje ne zahtevaju previše vremena i truda, a koje su podjednako ukusne koliko i jednostavne.
Foto: Instagram (@_kirilova_kat)






