

Leto je u najveselijoj boji, boji limuna. Žuta boja nam je na noktima, na ramenima, a osećamo je i na usnama zahvaljujući sjaju za usne sa ukusom pudinga od banane, viralnom deserta iz Magnolia’s Bakery poslastičarnice u Njujorku. Kako su asocijacije na ukus limuna svuda, logično je da je recept koji nam se vrzma u glavi za onaj fantastični desert i klasik sa razlogom – kolač od limuna. Kolač od limuna osvaja čula – dovoljno je suptilnog ukusa da nam prija tokom vrelih temperatura, a dovoljno dekadentan i sladak da zadovolji sweet tooth. U ovom receptu, limun kombinujemo sa belom čokoladom za savršeni balans ukusa. Tu je i grčki jogurt koji unosi i element zdravlja u celu priču. Evo kako da napravite savršeni kolač od limuna.
Sastojci:
100g šećera
25g vanilin šećera
Dva jaja
Dve kašike limunovog soka
Estrakt vanile i cimet (po želji)
120g brašna
So
60g bele čokolade
Grčki jogurt
Priprema:
Pomešajte 100g šećera i 25g vanilin šećera sa izrendanom koricom dva limuna. Sve gnječite viljuškom kako bi se dobro natopilo sokom od limuna iz korice. Dodajte 120g rastopljenog i ohlađenog putera i mešajte dok ne dobijete smesu. Dodajte 2 jaja, 2 kašike limunovog soka, estrakt vanile ili cimet i mešajte (ne mutite kako biste izbegli da vazduh uđe u testo). Umešajte 120g brašna za kolače i dodajte prstohvat soli. Mešajte dok se ne ujednači. Sipajte smesu u obloženi kalup, poravnajte je dobro i pecite na 180° oko 15 minuta (nešto duže ako je deblja). Pustite da se potpuno ohladi pre nego što napravite preliv. Za preliv rastopite 60g bele čokolade u mikrotalasnoj i kada se ohladi, pomešajte je sa grčkim jogurtom i limunovim sokom po ukusu (približno 1-2 kašike). Pri nanošenju, ukrasite kolač. Duplirajte količine ako želite deblji preliv. Pospite koru limete ili limuna i ukrasite drugim dodacima po želji.
Foto: Instagram (@sviridovskayasasha)