Šta je raf kafa i gde je možete probati u Beogradu
Šta je raf kafa i gde je možete probati u Beogradu

Šta je raf kafa i gde je možete
probati u Beogradu

Kao i mnogi veliki gradovi, Beograd predstavlja mesto u kojem je, pored tradicionalnih srpskih specijaliteta i ukusa, moguće pronaći i obilje drugih gastronomskih kultura. Tako smo, obilazeći grad, na nekoliko menija videli da se nudi raf kafa. Kako nam ova vrsta kofeinskog napitka nije bila poznata od ranije, dali smo se u istraživanje njegovih specifičnosti, a onda smo popisali i mesta na kojima ih možete probati ovog leta.

Dakle – šta je raf kafa?

Ova vrsta kafenog napitka dolazi iz Rusije i bivših zemalja Sovjetskog saveza, gde predstavlja jedan od omiljenih načina pripremanja kafe. Iako je teško utvrditi odakle i kako je nastala, često se navodi da je prvi put pripremljena u Moskvi, između 1996. i 1997. godine. Prema nekim navodima, ukus i ime dobila je zahvaljujući izbirljivom gostu jedne od prvih moskovskih kafeterija, Coffee Bean. Naime, izvesni Rafael nije voleo uobičajan ukus kafe, pa je zatražio da se u njegov napitak pripremi na nešto drugačiji način. Kasnije su njegovi prijatelji, oduševljeni ukusom dolazeći u kafić, tražili „Rafinu kafu“ – i ostalo je istorija.

Kakva je bila originalna receptura, odnosno Rafin zahtev, ne možemo znati sa sigurnošću. Ipak, ono što ovu vrste kafenog napitak danas čini posebnim jeste način pripreme, ali i sastojci koji se koriste. Naime, raf kafa prepoznatljiva je po ukusu vanile koji se dodaje – bilo u obliku vanilinog šećera ili, češće, sirupa. Takođe, koristi se slatka pavlaka umesto mleka, od koje se, zagrevanjem i mućenjem, pravi pena koja se zatim doliva na shot espressa. Zato raf kafa ima nešto drugačiji ukus i teksturu od standardne latte kafe, za koju se koristi mleko.

Ako želite da probate ovu jedinstvenu kafu, znamo i gde to možete učiniti u Beogradu.

Valentina i karanfil

Valentinu i karanfil obično posećujemo kada se uželimo čokoladnih specijaliteta i domaće, bean to bar čokolade jedinstvenih ukusa. Ipak, ova poslastičarnica-kafeterija takođe nudi jedinstvene kafene napitke, a među njima je i ova moskovska kafa. Na njihovom letnjem meniju je raf kafa sa slanom karamelom koja, zbog ove jedinstvene kombinacije ukusa, pretenduje da postane naša omiljena ove sezone. Ovde možete probati i standardnu raf kafu sa ukusom vanile, ali i jedinstvenu kombinaciju kafe i pomorandže, odnosno lavande.

Birds

Restoran Birds obično posećujemo kada se uželimo najboljeg lavander matcha latte-a u gradu ili jedinstvenih gastronomskih ukusa, no otkada smo otkrili da se na njihovom meniju nalazi i raf kafa u nekoliko različitih ukusa, ovo je postao dodatni razlog za našu posetu. Osim tradicionalne vanile, te lavande ili citrusa, ovde možete zatražiti i raf kafu sa sirupom od jagode ili pistaća.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori