Puter fine cuisine – mesto spajanja uspomena i vrhunskog gastronomskog iskustva
Puter fine cuisine – mesto spajanja uspomena i vrhunskog gastronomskog iskustva

Puter fine cuisine – mesto spajanja uspomena i vrhunskog gastronomskog iskustva

Uzmite lokal pored istorijske Kalenić pijace. Zagrejte na 2018 stepeni. Sve počinje od komadića putera… jer to je početak svakog dobrog jela. 
Početak svakog dobrog jela, ali i početak priče o Puteru – danas afirmisanom mestu sticanja uspomena koji spaja gastronomsku rapsodiju, pića servirana u čašama na postolju i osmehe svih onih vračarskih i beogradskih komšija bez kojih ovaj hedonistički trougao lociran u najlepšem delu Vračara ne bi imao smisla. Danas pričamo priču o ostvarenom snu, strasti i ljubavi smeštenoj u pet slova višeslojnog značenja – danas pričamo o Puteru.

P U T E R.

U susret petogodišnjici postojanja okupili smo se na dobro poznatoj lokaciji – na adresi Njegoševa 82, odakle smo sa lica mesta svedočili proslavi neodoljive kombinacije izvanrednih delicija predstavljenih u okviru novog, jesenjeg Puter Menija, čašici razgovora i smeha. Kao i atmosferi koja je poslednji dan miholjskog leta ulepšala pažljivo biranom ekipom u čijem srcu Puter ima posebno mesto. Jedne od zasigurno prvih od jednakih su Mirjana i Danica Komatina – sestre, vlasnice i idejni tvorci Putera. Baš onako kako Journal hedonistički bonton pripoveda, sa Danicom smo seli u omiljenu vračarsku baštu nekoliko sati pre proslave i otvorili Puter kutiju odakle nam je Danica servirala sećanja i ideje o nastanku njihovog prvenca i sa nama podelila planove koje u budućnosti očekuje sve one u čijem je gastro pasošu Puter nezaobilazna stanica. Pa da počnemo…

/ JOURNAL 0.1 Kako je nastala ideja o stvaranju Putera i koja inspiracija stoji iza njega? /

DK: Ideja o Puteru nastala je spontano, kao posledica načina života, druženja, putovanja i želje da posao ne bude posao, već svakodnevno zadovoljsto, način života. Na samom početku Mira i ja imale smo ideju o stvaranju deli koncepta, francuskom brunch restoranu, ali kako smo od samog starta prepoznati po veoma kvalitetnoj autorskoj kuhinji iz dana u dan smo podizali nivo usluge, razrađivali i unapređivali ukuse, radili na jedinstvenom šarmu i atmosferi.

Za relativno kratko vreme uspeli smo da osvojiimo srca naših dragih gostiju koji su prepoznali viziju stvaranja urbanog mesta koje odiše posebnom atmosferom. Nepretenciozno, ali zarazno šarmantno. Baš kao u jednom od onih filmova snimanih u 17ème arrondissement.

/ JOURNAL 0.2 Nakon godišnjice i proslave pet godina rada odlučili ste da u Puter uvedete promene. Možete li nam reći nešto više o tome šta one podrazumevaju? Koja je razlika između bistro Putera i sada Puter fine cuisine? /

DK: Jednostavno, tim smo koji želi gostima da pruži najbolje iskustvo na svim nivoima, kao i da u svakom segmentu dostignemo maksimum bilo da je reč o servisu, usluzi, proizvodu. Kroz vreme, radeći zajedno, motivisali smo se i podržavali međusobno do najboljeg mogućeg rezultata. Kao takvi, nakon pet godina konstantnog unapređenja promena se nametnula sama. Odrednica bistro je krajnje šarmantna i pomalo šansonjerska i po tome i dalje odgovara našem senzibilitetu. Međutim, naša ponuda hrane i odabir vina, servis brz, mi bismo rekli besprekoran, a opet pomalo neformalan i prijateljski. Sve su to razlozi zbog kojih je neophodno da Puter predstavimo na nov način.

Puter je jednostavno mala kuhinja, velikih ukusa i ideja. Mesto gde se jelovnik u potpunosti menja na svakih šest meseci, gde se neguje kvalitet, različitost i autorski pristup u svakom jelu. Shodno tome logičan sled je bio i de se preorjentišemo na Puter fine cuisine u kome je fine odrednica za kvalitet, a kuhinja asocijacija na dom, ognjište, na udobno i ukusno. Sve što Puter, kako i samo ime kaže, jeste.

/ JOURNAL 0.3 Svim estetama pažnju je privukao novi logo, kako se on nadovezuje na priču o sadašnjoj viziji Putera? /

DK: Puter logo se opet prirodno nadovezuje na naše unapređenje. Novi logo bi tebalo da pokaže snagu brenda koju smo izgradili. Jasan font, čiste linije, svetlo, svedeno i upečetljivo. Tako je i naš pristup – čist i sveden. Srastveni smo prema istančanom ukusu, kvalitetnim proizvodima i stvaranju prijatne atmosfere, koju je svakako lepše doživeti nego pričati o njoj. Samo slovo U u znaku je asocijacija na šampanjsku čašu, jer mi u Puteru baš volimo dobro vino i pijemo penušavce preko celog dana. (smeh)

/ JOURNAL 0.4 Možete li nam reći nešto više o novoj, jesenjoj Meni karti, koji ukusi će se naći u njoj i da li postoji jedno jelo koje biste nam izdvojili iz ponude, a koje je obavezni must try prilikom dolaska u Puter?  /

DK: Kao što sam već napomenula na svakih šest meseci menjamo ponudu, a u stalnoj postavi ostaju samo klasici koji su toliko dobri da jednostavno moraju ostati nepromenjeni. Predjela, ili kako se u našem jelovniku taj segment zove –  zagrevanje – su jela predviđena za deljenje i uvod u gastronomsko druženje. Tu se po popularnosti izdvajaju Tatar biftek sa domaćim puterom koji pravimo sami u našoj kuhinji, Foie gras u dve verzije – jedna je sa karamelizovanim pečurkama kestenjačama i domaćom vinskom solju, a druga sa dimljenim telećim jezikom. Potom Puževi i gratinirani sir Buche de chevre

Kada je reč o glavnim jelima ponuda je za stepenicu više autentično francuska, sa puno specifičnih komada mesa. Jelovnik je dosta širok, a neki od naših predloga su Dugokuvani juneći rep u crvenom vinu sa baby šargarepom i vlašcem, Konfi jagnjetina sa ruzmarinom i sarmicama od raštana sa dimljenim patlidžanom i heljdom ili Juneće rebro na pireu od krompira sa dimljenim puterom i sirupom od iglica bora.

/ JOURNAL 0.6 Na kraju šta za vas lično Puter predstavlja, koliko se razlikuju stari i novi Puter, a gde se prepliću, i kako Puter vidite za sledećih pet godina? /

DK: Stari i novi Puter su zapravo jedan Puter. Sve izmene koje radimo su samo unapređenje našeg Putera uz imperativ da ne odemo od energije koja je ista od samog nastanka. Veoma smo ponosni na naše goste koje smo za ove godine pridobili, na njihovu podršku i prepoznavanje. Ono što želimo jeste da koncept Putera približimo i novim gostima koji se prepoznaju po senzibilitetu, osmehu i divnoj energiji, kao i da nastavimo da se razvijamo u pravcu pružnja tailor made keteringa koja je još jedna važna odrednica Puter lične karte.

Sadašnjim i budućim gostima želimo da nastavimo da pružamo vrhunsko gastronomsko iskustvo u prijateljskom i udobnom ambijentu našeg restorana. Da ih stimulišemo da uživaju u Puteru tokom dana, kao i da ih pozovemo da nam se priduže u posebnom ugođaju večernje atmosfere, koja kada padne mrak preobuče svoje elegantno odelo i uz čašu šampanjca ili vina, uz večeru i društvo završe svoj dan na najlepši mogući način.

 

Živeli za to!

P kao Puter. P kao proslava pet godina postojanja. P kao putovanje. I P kao prijatljstvo, porodica i puno srce ljubavi. Za nas bi to bio zaključak ove priče koja premda pet godina duga počinje da trči svoj prvi u nizu fine cuisine krug. Doduše sada u malo dugačijem izdanju, za nijansu otmenije i smelije odevena, ali sa istom strašću koja isijava već pet godina iz Danice, Mire i svih nas kojima Puter pečat čini poseban krug beogradskih gastro uspomena.

ps. Čekamo vas na omiljenom nam Mille feuille krompiru sa parmezanom i tartufima i čašom [ ili dve ] Cremant de Bourgogne Francois Martenot. Adresu znamo da znate!

Foto. Puter privatna arhiva

Učitati još
Zatvori