

Sezona bundeve je tu – i volimo je u brojnim receptima, slatkim ili slanim. Bundeva, osim toga sto je preukusna, donosi i brojne zdravstvene benefite. Bundeva je bogata vitaminima A, E i C, cinkom, antioksidansima, omega-3 kiselinama i magnezijumom. Zahvaljujući beta-karotenu, odlična je i za zdravlje očiju, ali i kože. Tu je i da zagarantuje kvalitetan san i reguliše nivo šećera u krvi. Sve to je samo dodatni plus na ukus kom retko ko može da odoli. Kada je bundeva u pitanju, retko ko je imun na čuveni pumpkin spice latte, odnosno kafu sa začinom od bundeve. Za mnoge kafeterije ona je jesenji staple, ali sada idemo korak dalje (sa trendovima). Pumpkin spice matcha, odnosno mača sa začinom od bundeve je novo hit piće, a mi je pravimo u kućnoj radinosti – imamo recept za njenu zdrav(ij)u varijantu.
Mača sa začinom od bundeve
Sastojci
- Jedna do dve kašičice pirea od bundeve (u nastavku otkrivamo kako da ga napravite)
- 130 ml mleka po izboru
- 3 gr matche
- 45 ml tople vode
- (Ako želite hladnu matchu, dodajte led)
Priprema
Počinjemo od pripreme pirea od bundeve. Za razliku od običnog začina od bundeve, ovaj recept iziskuje domaći pire od bundeve što celu priču podiže na viši nivo. Naravno, sam pire je i zdraviji od kupovnog začina – ako vam je stalo do toga, imate dodatni plus.
Isti pravite spajanjem izblendane bundeve (potrebno vam je 200 gr iste) sa dve kašike braon šećera, jednom kašičicom đumbira u prahu, polovinom kašičice cimeta, malo vanile (u prahu ili u tečnom stanju) i daškom muškatnog oraščića. Nakon što ste napravili pire od bundeve, pravite maču u odvojenoj posudi, odnosno čaši. Sada sledi najbolji deo – serviranje. Na dno čaše ide pire od bundeve, potom led, mleko i na kraju mača. Uživajte u ovom savršenom jesenjem napitku.

Foto: Instagram (@thedrinkablefeed / @emilisindlev)