Pronašli smo recept za sirasto pecivo sa Bliskog istoka savršen za današnji brunch
Pronašli smo recept za sirasto pecivo sa Bliskog istoka savršen za današnji brunch

Pronašli smo recept za sirasto pecivo sa Bliskog istoka savršen za današnji brunch

Ako ste jedni od onih koji doručkuju toliko kasno u danu da se taj obrok više ne može ni nazvati doručkom, razumemo vas. Ustajanje rano, naročito vikendom, nije nešto što je karakteristično ni za nas u Journal redakciji. Zato, rešite se tuđih osuđivačkih komentara kako doručak ne može biti posle 12 sati, i jednostavno recite da ste se odlučili za vikend brunch, odnosno, breakfast i lunch u jednom!

Danas smo pronašli recept za sirasto pecivo sa Bliskog istoka, poznatije kao cheese fatayer. Ovaj savršen izbor za današnji brunch pronašli smo na instagram profilu kreatorke online sadržaja najrazličitijih jela i poslastica, Miriam.

@mxriyum

Sastojci

Testo:
1 kašika aktivnog suvog kvasca instant kvasca će takođe raditi
2 kašike šećera
1 šolja tople vode (mlaka voda iz česme)
2 1/2 šolje višenamenskog brašna
2 kašičice soli
1/3 šolje maslinovog ulja

Mešavina sira:
3 šolje sveže rendane mocarele (napunite svoju šolju bez pakovanja sira)
1 1/4 šolje feta sira
Šaka sveže seckanog peršuna

Puter sa belim lukom:
4 kašike neslanog putera
1/2 kašike belog luka u prahu
1/4 kašičice soli

Premaz od jaja:
1 jaje
2 kašike vode

Kora:
Šaka sveže rendane mocarele

Get started on your brunch!

Prvo se bacamo na spremanje testa! U činiji pomešajte kvasac, šećer, toplu vodu i jednu šolju brašna. Pokrijte vlažnim papirnim ubrusom i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada nestrpljivo dočekate tih 10 minuta, dodajte ostatak brašna (1 1/2 šolje), so i maslinovo ulje u vaše testo. Uzmite veliku drvenu kašiku i grubo pomešajte sastojke za testo. Za sledeći korak možete da koristite samostojeći mikser, ali ne brinite ukoliko ga nemate. Lagano nauljenim rukama mesite testo 8-10 minuta na čistoj i nauljenoj radnoj površini dok ne postane glatko. Nemojte dodavati dodatno brašno u ovom trenutku. Testo će vam delovati prilično lepljivo, ali nakon nekoliko minuta mesenja testa na nauljenoj radnoj površini, sve će se lepo spojiti. Razdvojite testo na 10 loptica (svaka oko 65 grama težine), pokrijte ih vlažnim peškirom i ostavite da odstoje 10 minuta, i najvažniji deo je gotov – testo je spremno!

@mxriyum
@mxriyum

Oblikovanje i filovanje testa

Sada sledi zabavan deo! Radnu površinu lagano pospite brašnom i svaku lopticu testa razvaljajte oko 1,5 centimetar debljine.
Kada razvučete testo – vreme je da napravite koru. Dodajte malu količinu sveže rendane mocarele na ivice testa (samo obična mocarela, a ne fil koji ćemo napraviti). Počnite da savijate testo preko mocarele, pritiskajući tako da zatvorite ivice. Savijte ivice kore u oblik dijamanta, stisnite gornji i donji deo testa da biste još više pojačali oblik. Zagrejte rernu 218 ° C i dodajte svoje punjeno i oblikovano testo u pleh obložen papirom za pečenje.

Na koru namažite premaz od jaja, a centar testa premažite puterom sa belim lukom. Napunite svoje pite sa sirom svojim punjenjem od sira (izrendajte gorenavedene sireve i pomešajte ih sa šakom svežeg seckanog peršuna). Ovde definitivno ne važi parola less is more, stoga, budite velikodušni! Vašu mešavinu sira treba potpuno potrošiti nakon punjenja vaše poslednje pite sa sirom. Ubacite vaše pitice u rernu i pecite 25-30 minuta. Dno vaše pite, kao i kora, želite da budu lepe zlatne boje. Nakon otprilike pola sata, izvadite pitice iz rerne i ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta. Vaš cheese fatayer, ili par njih, servirajte sebi uz neku šoljicu čaja i uživajte u vašem kasnom doručku!

@mxriyum
@mxriyum

Pogledajte video tutorijal kako pripremiti ovo  neverovatno ukusno jelo, a detaljno objašnjenje kao i posebni saveti za spremanje ovog jela možete pronaći na Miriaminom zvaničnom sajtu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori