Evo kako pravimo savršene „overnight oats“ (i zašto su još zdraviji izbor od klasične ovsene kaše)
Evo kako pravimo savršene „overnight oats“ (i zašto su još zdraviji izbor od klasične ovsene kaše)

Evo kako pravimo savršene „overnight oats“ (i zašto su još zdraviji izbor od klasične ovsene kaše)

Overnight oats, odnosno prekonoćna ovsena kaša (koja se priprema noć pre kako bi se konzumirala narednog jutra) je jednostavan, zdrav i obrok koji možete pripremiti na 1001. način – u zavisnosti od toga šta dodate (ili preskočite). Za razliku od klasične, tople ovsene kaše, overnight oats se konzumiraju nakon što su preko noći odležali u frižideru, a postoji i poseban razlog zašto su overnight oats još bolji izbor od klasične ovsene kaše. Iako volimo topli obrok koji nam klasična ovsena kaša pruža, prekonoćna ovsena kaša ima posebne zdravstvene benefite.

Naime, iako se prekonoćna ovsena kaša i klasična kuvana ovsena kaša prave od istih pahuljica, način pripreme utiče na to kako se hranljive materije oslobađaju i apsorbuju u telu. Kada ovsene pahuljice odstoje preko noći, fitinska kiselina koja se nalazi u ovsu se delimično razgrađuje što omogućava bolju apsorpciju minerala. Takođe, prekonoćni proces pravljenja ovsene kaše pomaže da šećer iz ovsa sporije ulazi u krv.

To znači da će nivo šećera u krvi biti stabilniji, a osećaj sitosti duži.

Još jedna stvar – tokom kuvanja, određeni nutrijenti poput antioksidansa i vitamina B mogu se smanjiti. U prekonoćnom procesu, više takvih jedinjenja ostaje sačuvano. Hlađenjem u frižideru se, takođe, stvara više otpornog skroba – vrste vlakna koja hrani dobre bakterije u crevima i pomaže zdravlju digestivnog sistema.

Sastojci (za jednu osobu):

  • 50 g (oko 5 kašika) ovsenih pahuljica
  • 120 ml mleka (kravljeg ili biljnog – bademovog, ovsenog, sojinog…)
  • 80 g grčkog jogurta (opciono, za kremastu teksturu)
  • 1 kašičica chia semenki ili lanenog semena (za dodatnu gustinu i vlakna)
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa (po želji, za zaslađivanje)
  • Prstohvat cimeta ili vanile (opciono)
  • Toping (koji dodajete ujutro): sveže voće (banana, jagode, borovnice…)
  • Orašasti plodovi, semenke ili puter od kikirikija
  • Granola ili kokosove pahuljice

Priprema

U staklenu teglu ili činiju pomešajte ovsene pahuljice, mleko, jogurt, chia semenke, med i začine. Dobro promešajte da se sve sjedini. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći (ili, minimum nekoliko sati). Ujutru, promešajte i dodajte voće, orašaste plodove, granolu i (ili) puter od orašastih plodova.

Foto: Instagram (@bellathomas / @elinwarn)

Učitati još
Zatvori