

Bilo da ih pripremate tokom prazničnog posta ili jednostavno želite da se zasladite uz brze, lagane poslastice, predlažemo posne verzije slatkiša, kao što su jaffa keks i bounty čokoladice. Osim što su brze za pripremu, verovatno je da sve sastojke već imate kod kuće.
Jaffa keksići
Sastojci
- 70 grama brašna
- 40 grama bademovog brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike biljnog ulja
- 1 kašika braon šećera
- 120 ml biljnog mleka po želji
- 1/2 šolje marmelade od pomorandže ili drugog džema po želji
- posna čokolada za kuvanje
Priprema
U jednoj posudi sjedinite dve vrste brašna, prašak za pecivo, so i braon šećer, pa mešajte dok se dobro ne sjedini. U smesu zatim dodajte kokosovog ili drugog biljnog mleka i biljnog ulja pa ponovo promešajte dok ne dobijete adekvatnu konzistenciju smese. Kalup sa mafine malo podmažite uljem, pa u svaki segment stavite jednu kašiku smese i poravnajte tako da dobijete okrugle keksiće. U rerni prethodno zagrejanoj na 175 stepeni pecite 10 minuta. Nakon što ih izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, pa ih izvadite i poređajte da se dodatno prohladi. Na svaki keksić stavite kašiku do kašiku i po marmelade ili džema, razmazujući ravnomerno. Čokoladu za kuvanje istopite pa prelijte preko džema. Ostavite da se ohladi čokolada i stavite u frižider dok ne očvrsne u potpunosti. Prijatno!
Čokoladica sa kokosom
Sastojci
- 160 grama kokosovog brašna
- 4 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike kokosovog mleka
- 2 kašike agave sirupa ili zaslađivača po izboru
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 250 grama posne čokolade za kuvanje
Priprema
U činiji sjedinite sastojke od kokosa, agave sirup (koji možete zameniti medom ili javorovim sirupom) i ekstrakt vanile. Promešajte ih pa rukama razdvojite smesu na šest manjih delova. Oblikujte svaki tako da nalikuje na štanglice pa poređajte na tanjir ili posudu prekrivenu pekarskim papirom, a zatim ostavite u zamrzivaču 20 minuta. Istopite čokoladu na niskoj temperaturi pa ostavite da se ohladi par minuta. Važno je da čokolada bude hladna na dodir, u suprotnom će omekšati kokos štanglice. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, svaku štanglicu umočite u istopljeni čokoladu. Ređajte ih na poslužavnik sa pekarskim papirom, kako bi sprečili da se čokolada zalepi za površinu. Kokos čokoladice vratite u frižider još sat ili dva, dok se čokolada ne stvrdne u potpunosti.