Posne verzije omiljenih slatkiša koje možete napraviti kod kuće
Posne verzije omiljenih slatkiša koje možete napraviti kod kuće

Posne verzije omiljenih slatkiša koje
možete napraviti kod kuće

Bilo da ih pripremate tokom prazničnog posta ili jednostavno želite da se zasladite uz brze, lagane poslastice, predlažemo posne verzije slatkiša, kao što su jaffa keks i bounty čokoladice. Osim što su brze za pripremu, verovatno je da sve sastojke već imate kod kuće.

Jaffa keksići

Sastojci

  • 70 grama brašna
  • 40 grama bademovog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 1 kašika braon šećera
  • 120 ml biljnog mleka po želji
  • 1/2 šolje marmelade od pomorandže ili drugog džema po želji
  • posna čokolada za kuvanje

Priprema

U jednoj posudi sjedinite dve vrste brašna, prašak za pecivo, so i braon šećer, pa mešajte dok se dobro ne sjedini. U smesu zatim dodajte kokosovog ili drugog biljnog mleka i biljnog ulja pa ponovo promešajte dok ne dobijete adekvatnu konzistenciju smese. Kalup sa mafine malo podmažite uljem, pa u svaki segment stavite jednu kašiku smese i poravnajte tako da dobijete okrugle keksiće. U rerni prethodno zagrejanoj na 175 stepeni pecite 10 minuta. Nakon što ih izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, pa ih izvadite i poređajte da se dodatno prohladi. Na svaki keksić stavite kašiku do kašiku i po marmelade ili džema, razmazujući ravnomerno. Čokoladu za kuvanje istopite pa prelijte preko džema. Ostavite da se ohladi čokolada i stavite u frižider dok ne očvrsne u potpunosti. Prijatno!

Čokoladica sa kokosom

Sastojci

  • 160 grama kokosovog brašna
  • 4 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kokosovog mleka
  • 2 kašike agave sirupa ili zaslađivača po izboru 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 grama posne čokolade za kuvanje

Priprema

U činiji sjedinite sastojke od kokosa, agave sirup (koji možete zameniti medom ili javorovim sirupom) i ekstrakt vanile. Promešajte ih pa rukama razdvojite smesu na šest manjih delova. Oblikujte svaki tako da nalikuje na štanglice pa poređajte na tanjir ili posudu prekrivenu pekarskim papirom, a zatim ostavite u zamrzivaču 20 minuta. Istopite čokoladu na niskoj temperaturi pa ostavite da se ohladi par minuta. Važno je da čokolada bude hladna na dodir, u suprotnom će omekšati kokos štanglice. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, svaku štanglicu umočite u istopljeni čokoladu. Ređajte ih na poslužavnik sa pekarskim papirom, kako bi sprečili da se čokolada zalepi za površinu. Kokos čokoladice vratite u frižider još sat ili dva, dok se čokolada ne stvrdne u potpunosti.

Učitati još
Zatvori