Ponovo radi Pelivan: Beograd opet uživa u dobrom sladoledu – i novom ambijentu čuvene poslastičarnice
Ponovo radi Pelivan: Beograd opet uživa u dobrom sladoledu – i novom ambijentu čuvene poslastičarnice

Ponovo radi Pelivan: Beograd opet uživa u dobrom sladoledu – i novom ambijentu čuvene poslastičarnice

Pre pet meseci, Beograd je zadesio neprijatan šok – poslastičarnica Pelivan je zatvorena. Omiljeno mesto u gradu neočekivano je zaključalo svoja vrata, i to baš onda kada nam je bio najpotrebniji – pred dolazak proleća i sezone sladoleda. Ipak, tek blago olakšanje usledilo je kada smo saznali da je to samo privremeno, te da će Pelivan ponovo biti otvoren nakon renoviranja. Međutim, usledio je novi nalet straha – hoće li jedan od najdugovečnijih lokala u gradu izgubiti svoj prepoznatljivi šarm?

Koji je recept uspeha?

Pet meseci kasnije, možemo da odahnemo i sa zadovoljstvo vam među prvima javimo – Pelivan je sada drugačiji, veći, ali i dalje autentičan. Arhitektica Vladana Jovanović, iz studija Eho Interior, predvodila je kreativno osmišljavanje novog prostora, a Slobodan Ljubojević, iz GIPS Design-a bio je zadužen da njenu ideju oblikuje u prostoru. Od svog detinjstva dolaze u Pelivan. Njihova posvećenost da dragom mestu unesu novi život, negujući istovremeno njegovu istoriju, primetna je u celokupnom ambijentu, ali i detaljima.

Šta se promenilo, a šta je ostalo

Kako nam kaže Suhaib Alšukeir, jedan od naslednika, po jednom pitanju, kompromisa nije bilo. Osavremenjen dizajn i dalje je trebalo da ukaže na više od 170 godina dugu tradiciju Pelivana. Tako je i svaka odluka prilikom uređenja doneta sa istom idejom – da detalji prikažu dugovečnost Pelivana i njegove početke 1851. godine, kada je prvi put otvoren. Stil koji je tada bio karakterističan za epohu, sada je rekreiran kroz pažljivo odabrane komade nameštaja i dekora zbog kojih novi i veći prostor služi kao vremeplov u početak 20. veka.

Iako modernizovanog izgleda, Pelivan je ipak zadržao ono što ga. čini omiljenim mestom Beograđana. Kako kaže Suhaib, to su njegovi ljudi. Poslastičarnica Pelivan i dalje je porodični zanat koji neguje šesta generacija potomaka njenog osnivača, Mustafe Pelivanovića. Gostoprimstvo je ono što unosi toplinu u prostor, kao završni element koji objedinjuje petomesečni rad velikog tima ljudi.

Sve je u Pelivanu novo – osim onog dobrog, starog

Enterijer je promenjen, prostor je proširen, ali je najvažnije pitanje bilo – šta se desilo sa sladoledom i kolačima? Tu, na sreću, nikakvih promena nije bilo. Receptura je i dalje ista, ukusi oni koje smo voleli. Izbor kolača samo je dodatno obogaćen – pa je sada u ponudi i kolač sa pistaćima. Jedne novine na meniju, ipak, ima. U Pelivanu sada možete uživati u slanom doručku. Nekoliko vrsti kroasan-sendviča služi se svakog dana do 12 časova. Uz provereno ukusnu kafu, već znamo gde ćemo provoditi (letnja) jutra.

Beograd, dakle, može da odahne – poslastičarnica Pelivan ponovo radi, na istoj lokaciji, sa istom ponudom sladoleda i kolača. Sada samo možete provesti još više vremena u njoj.

Foto: Isidora Mitri

Učitati još
Zatvori