Pomfrit od patlidžana sa susamom – donosimo recept
Pomfrit od patlidžana sa susamom – donosimo recept

Pomfrit od patlidžana sa susamom
– donosimo recept

Pomfrit od patlidžana sa susamom, miso pastom i medom je definitivno jedno neobično i inovativno jelo. Kombinacija slatkog patlidžana sa bogatom aromom belog misoa i meda, je, mi bismo rekli, dobitna. Upotpunjen hrskavom koricom, sa dodatkom sosa od belog luka i tahinija, ovaj pomfrit doprinosi kompleksnosti ukusa, pružajući izuzetno gastronomsko iskustvo. Food blogerka Carolina Gelen uči nas ovom receptu. Ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, ovo je pravi recept za vas.

Sastojci:

  • 2-3 srednja patlidžana
  • 200 g susama

Marinada

  • 4 kašike ili 1/4 šolje bele miso paste
  • 3 kašike meda
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika sirćeta
  •  so

Sos od tahinija

  • 200 g susama
  • 2 čena belog luka,
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 dcl suncokretovog ulja
  • Prstohvat soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešaajte sve sastojke za marinadu u jednoj posudi. Kada ste to uradili, potrebno je da svaki patlidžan isečete na pola, a zatim svaku polovinu opet na pola. Kriške patlidžana premažite marinadom. Potrebno je da svaku krišku umočite u susam. Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12-15 minuta, zatim okrenite patlidžane. Premažite ih dodatnom marinadom odozgo, zatim nastavite sa pečenjem još 10-12 minuta, sve dok patlidžani ne postanu zlatno smeđe boje i mekani na dodir.

Tahini sos je takođe vrlo jednostavan za pripremu. Susam pržite na tiganju na slaboj vatri sve dok ne dobije zlatno žutu boju. Potom ga stavite u blender, zajedno sa lukom, i limunovim sokom.  Zatim, postepeno dodajete ulje i blendajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Ukoliko želite možete da dodate malo soli.

Vaš pomfrit od patlidžana je spreman. Uživajte.

Foto: Instagram @carolinagelen

Učitati još
Zatvori