Ova pita sa povrćem je naša nova opsesija (za doručak)
Ova pita sa povrćem je naša nova opsesija (za doručak)

Ova pita sa povrćem je naša nova
opsesija (za doručak)

Carolina Gelen je jedna od naših omiljenih gastro influenserki. Njen kuvar bogat je receptima koji su ukusni, a veoma jednostavni za pripremu. Od slatkih do slanih jela, Carolina ima recepte za sve što volimo – a ovoga puta, fokus je na receptu za vegetarijansku pitu, odnosno pitu sa povrćem (za doručak). Puna nutritrivnih vrednosti i bogata ukusima, ova pita sa povrćem je idealna ako ste ljubitelj slanog doručka, ali i meal prep-a. Jednostavna priprema je samo dodatni plus zbog kog istu pravimo – a imamo i step by step recept. Sigurni smo da ćete je zavoleti na prvi zalogaj.

Vegetarijanska pita


Sastojci


  • 226g kora (možete koristiti filo testo koje se koristi za burek, ostavljeno da se odrmzne u frižideru tokom noći)
  • 60ml maslinovog ulja
  • So
  • 2 šolje sitno iseckanog povrća
    • 1/2 crvene paprike
    • 1/2 krompira
    • 1/2 šargarepe
    • 1/2 tikvice
    • 1/2 praziluka
    • možete koristiti i luk, paradajz, spanać, karfiol, brokoli itd.
  • 300ml mleka
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica izdrobljenog komorača
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica luka u granulama ili pola kašičice luka u prahu
  • Biber
  • 2 glavice belog luka
  • Oko 10 gr iseckanog peršuna

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 190°C.
  2. Podmažite pleh.
  3. Posložite filo testo i izgužvajte ga u kružnim pokretima – u posudi u kojoj ćete praviti pitu.
  4. Iseckano povrće smestite u kore. 
  5. Pospite maslinovo ulje i svuda po površini testa. Stavite u rernu na 35 do 40 minuta, dok vrh ne postane zlatkaste boje.
  6. Izvadite pitu iz rerne i smanjite temperaturu na 175°C.
  7. U činiji srednje veličine pomešajte žumanca, komorač, praziluk, slatku papriku, beli luk, malo bibera i dosta soli.
  8. Taj miks stavite na ispečenu pitu.
  9. Vratite pitu u rernu na još 25-30 minuta.
  10. U manjoj činiji za to vreme pomešajte beli luk, peršun i dve kašike maslinovog ulja.
  11. Čim pitu izvadite iz rerne, namažite je tom mešavinom.
  12. Isecite pitu na parčad i poslužite toplu.
Učitati još
Zatvori