

Uprkos tradicionalnom receptu, pasulj se može pripremiti na više različitih načina. Ovaj put, kao glavni sastojak Instagram recepta devojke po imenu Emma Ranne [ @emma.ranne ] pronalazimo specijalnu vrstu pasulja – odnosno pinto pasulj – koji se često koristi u meksičkoj kuhinji.
Njega je iskombinovala sa sastojcima poput limuna i dve vrste luka, ali i začinima među kojima su se izdvojili majčina dušica i peršun. Iako je ovom jednostavnom jelu potrebno barem dva sata da u potpunosti bude spremno za degustaciju, strpljenje će se definitivno isplatiti. Stoga je upravo ono naš današnji predlog za ručak.
Sastojci
- 275g pinto pasulja
- crni luk
- supena kašika prečišćenog putera (ili maslinovog ulja)
- limun
- dva čena belog luka
- dve kafene kašike majčine dušice
- svež peršun
- so, biber
Priprema
Propržite crni i beli luk u malo putera ili maslinovog ulja, a po želji dodajte malu količinu soli. Potom sipajte 1l vode, te dodajte trećinu iseckanog limun, pinto pasulj i majčinu dušicu. Kuvajte pasulj oko dva sata, odnosno sve dok ne omekša. Naposletku, dodajte malo soli i bibera, a ukoliko je potrebno ulijte još vode.
Nakon što se čorba od pasulja skuvala, dodajte sok od pola limuna i svež peršun. Pasulj možete da poslužite uz salatu, feta sir i malu količinu maslinovog ulja.
Foto: Instagram @emma.ranne