Palenta u nekoliko slatkih varijanti za doručak ili dezert

Palenta u nekoliko slatkih varijanti
za doručak ili dezert

Palenta je nekada predstavljala namirnicu skromnih, a danas je deo moderne gastronomije. Dobija se iz kukuruznog brašna i sama po sebi spada u niskokalorična jela, a bogata je nutrijentima. Inovativnih recepata na društvenim mrežama zaista ne nedostaje. Palenta je idealna baš za jutra kada nam treba nešto slatko, a opet lagano.

Ako ste umorni od pahuljica, a volite kašice za doručak i lake dezerte onda je ovo odlična alternativa za vas. Do sada palentu možda jeli kao prilog, a sigurno se sećate obroka iz djetinjstva: palenta s mlekom i kakaom? U nastavku međutim, donosimo nekoliko odličnih ideja kako palenta od sasvim obične namirnice postaje savršen doručak ili zdravi desert.

Slatka palenta za doručak

Sastojci:

  • 1 šoljica palente
  • 2 kašičice bademovog mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice meda
  • 1/3 šoljica seckanih sušenih smokvi
  • 2 kašičice indijskih oraščića, prepečenih na suvom tiganju

Uputstvo:

Palentu kuvajte u mleku dok se ne zgusne. Možete je pripremiti i u vodi, ali će u mleku biti kremasta i povezana. U međuvremenu na suvom tiganju prepržite indijske oraščiće do zlatne boje, te smokve naseckajte na komadiće. Poslužite u posudici, ukrasite oraščićima i smokvama.

Popečci od palente s grčkim jogurtom

Sastojci:

  • 1 šoljica vode
  • 1.5 šoljica palente
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 1 šoljica grčkog jogurta
  • 1 šoljica bobičastog voća

Uputstva:

Palentu kuvajte do guste teksture i ohladite. Na tiganju s malo ulja oblikujte popečke i okrenite par minuta sa svake strane. U grčki jogurt dodajte med, dobro izmešajte pa dodajte voće i poslužite s popečcima sa strane.

Cheesecake s crustom od palente

Sastojci za crust:

  • 1/2 šoljice brašna od kokosa
  • 1/3 šoljice vode
  • 1 šoljice palente
  • 1 kašičica meda
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 1 šoljica vode

Sastojci za punjenje:

  • 220g Philadelphia sira
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

** sveže maline ili pekmez od šumskog voća

Uputstva:

Uključite rernu na 180 stepeni. Sastojke za crust dobro izmešajte dok ne postane jednolično i stavite u kalup te pecite 15 minuta, prekriveno folijom. Skinite foliju pa pecite još 5 minuta. U posudi sjedinite sastojke za punjenje. Na pečeni crust stavite sveže maline ili premažite pekmezom, a zatim dodajte sir. Pecite pola sata na 180 stepeni, ohladite u frižideru barem dva sata. Ukrasite po želji voćem na vrhu.

Torta s pistaćem i narandžom

Sastojci:

  • 200g palente
  • 200pistaća (100 seckanih, 100 izmiksanih)
  • 1 narandža (korica + sok)
  • 4 jaja
  • 100g meda
  • 30g kokosovog ulja
  • 1 čašica grčkog jogurta

** 1 narandža i 2 kašičice meda za preliv

Uputsvo:

Uključite rernu na 180 stepeni, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmešajte sa 70g pistaća i izrendanom koricom narandže. U drugoj posudi sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje te sok narandže. Izmešajte suve i mokre sastojke, sipajte u kalup te pecite 30 minuta na 180 stepeni do zlatne boje. U međuvremenu iscedite još jednu narandžu i izmešajte je s medom. Preliti preko torte i posipati s ostatkom pistaća i koricom narandže. Ostaviti da se ohladi 15ak minuta.

Foto: Instagram

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori