
Palenta je nekada predstavljala namirnicu skromnih, a danas je deo moderne gastronomije. Dobija se iz kukuruznog brašna i sama po sebi spada u niskokalorična jela, a bogata je nutrijentima. Inovativnih recepata na društvenim mrežama zaista ne nedostaje. Palenta je idealna baš za jutra kada nam treba nešto slatko, a opet lagano.
Ako ste umorni od pahuljica, a volite kašice za doručak i lake dezerte onda je ovo odlična alternativa za vas. Do sada palentu možda jeli kao prilog, a sigurno se sećate obroka iz djetinjstva: palenta s mlekom i kakaom? U nastavku međutim, donosimo nekoliko odličnih ideja kako palenta od sasvim obične namirnice postaje savršen doručak ili zdravi desert.
Slatka palenta za doručak
Sastojci:
- 1 šoljica palente
- 2 kašičice bademovog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 2 kašičice meda
- 1/3 šoljica seckanih sušenih smokvi
- 2 kašičice indijskih oraščića, prepečenih na suvom tiganju
Uputstvo:
Palentu kuvajte u mleku dok se ne zgusne. Možete je pripremiti i u vodi, ali će u mleku biti kremasta i povezana. U međuvremenu na suvom tiganju prepržite indijske oraščiće do zlatne boje, te smokve naseckajte na komadiće. Poslužite u posudici, ukrasite oraščićima i smokvama.
Popečci od palente s grčkim jogurtom
Sastojci:
- 1 šoljica vode
- 1.5 šoljica palente
- 1 kašičica meda
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1 šoljica grčkog jogurta
- 1 šoljica bobičastog voća
Uputstva:
Palentu kuvajte do guste teksture i ohladite. Na tiganju s malo ulja oblikujte popečke i okrenite par minuta sa svake strane. U grčki jogurt dodajte med, dobro izmešajte pa dodajte voće i poslužite s popečcima sa strane.
Cheesecake s crustom od palente
Sastojci za crust:
- 1/2 šoljice brašna od kokosa
- 1/3 šoljice vode
- 1 šoljice palente
- 1 kašičica meda
- 1 vanilin šećer
- 2 kašičice kokosovog ulja
- 1 šoljica vode
Sastojci za punjenje:
- 220g Philadelphia sira
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
** sveže maline ili pekmez od šumskog voća
Uputstva:
Uključite rernu na 180 stepeni. Sastojke za crust dobro izmešajte dok ne postane jednolično i stavite u kalup te pecite 15 minuta, prekriveno folijom. Skinite foliju pa pecite još 5 minuta. U posudi sjedinite sastojke za punjenje. Na pečeni crust stavite sveže maline ili premažite pekmezom, a zatim dodajte sir. Pecite pola sata na 180 stepeni, ohladite u frižideru barem dva sata. Ukrasite po želji voćem na vrhu.
Torta s pistaćem i narandžom
Sastojci:
- 200g palente
- 200g pistaća (100 seckanih, 100 izmiksanih)
- 1 narandža (korica + sok)
- 4 jaja
- 100g meda
- 30g kokosovog ulja
- 1 čašica grčkog jogurta
** 1 narandža i 2 kašičice meda za preliv
Uputsvo:
Uključite rernu na 180 stepeni, a okrugli kalup obložite papirom. Palentu izmešajte sa 70g pistaća i izrendanom koricom narandže. U drugoj posudi sjedinite jaja, med, jogurt i kokosovo ulje te sok narandže. Izmešajte suve i mokre sastojke, sipajte u kalup te pecite 30 minuta na 180 stepeni do zlatne boje. U međuvremenu iscedite još jednu narandžu i izmešajte je s medom. Preliti preko torte i posipati s ostatkom pistaća i koricom narandže. Ostaviti da se ohladi 15ak minuta.
Foto: Instagram
Tekst preuzet sa Journal.hr