Svaki pojedinac ima svoj omiljeni jesenji obrok, a on je uglavnom sačinjen od sezonskih namirnica. Samim tim, svako ima određene (gastro) asocijacije na jesen koje u fokus stavljaju brojna jela koja se tipično vežu za ovo godišnje doba. Kada je u pitanju Jorunal redakcija, jesenji combo za koji bismo mogli da se opredeljujemo svakodnevno čine čorba od paradajza i tost sa sirom. Iako je reč o dva zasebna recepta, oni mogu da se naprave istovremeno – a njihov rezultat je obrok kom bi retko ko odoleo.
(Gastro) asocijacija na jesen
Recept koji u isto vreme može da bude ručak i večera pronašli smo na Instagram profilu @foodiedasha. Iako je reč o dva zasebna jela, njih možete da pripremate istovremeno. Čekajući da se čorba skuva, priprema ukusnog tosta ne oduzima više od nekoliko minuta. Naposletku, dobijate tost sa sirom koji možete da umačete u ukusnu čorbu. No, recept možete da prilagodite svojim ukusima, a predlažemo da uz tost sa sirom (nakon ove) isprobate i čorbu od karfiola, paradajza i indijskog oraha.
Sastojci
(1) Za čorbu:
- 800g paradajza
- dve slatke paprike
- crni luk
- beli luk
- četiri sušena paradajza
- tri ili četiri kašike maslinovog ulja
- 700ml pilećeg ili povrtnog bujona
(2) Za tost sa sirom:
- osam kriški hleba
- puter
- listići sira
- svež bosiljak
- so
- biber
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. U vatrostalni pleh stavite paradajz, paprike i crni luk koje ste prethodno isekli na četvrtine. Prelijte povrće maslinovim uljem, a beli luk umotajte u aluminijumsku foliju. Pleh ostavite u rerni sve dok povrće ne omekša, odnosno oko 30 minuta. Pečeno povrće potom prebacite u šerpu, beli luk iscedite, te dodajte sušeni paradajz i bujon.
Nakon toga, povrće prelijte bujonom, a putem štapnog miksera izgnječite sve sastojke. Čorbu kuvajte na laganoj vatri 15 minuta. Dodajte so i biber.
Dok se čorba kuva, isecite hleb i premažite ga puterom s obe strane. U unutrašnjost stavite listiće sira, te tost sa sirom blago ispržite sa obe strane na srednjoj vatri. Odnosno, sve dok se sir ne istopi. Naposletku, supu sipajte u duboke tanjire, te dodajte komadiće sušenog paradajza i bosiljak. Tost sa sirom umačite u čorbu – i jesenji (gastro) užitak je potpun.
Foto: Instagram (@foodiedasha, @emmafosterfood, @rosieatthecottage)