Njoke sa limunom su savršen „comfort“ obrok. Donosimo brzinski recept
Njoke sa limunom su savršen „comfort“ obrok. Donosimo brzinski recept

Njoke sa limunom su savršen „comfort“ obrok. Donosimo brzinski recept

Kada je italijanska kuhinja u pitanju, gotovo da ne postoji jelo koje ne volimo. Od klasika kao što su pizza i paste, do caffè leccese i tiramisua. Mnogo je italijanskih jela koje ne samo da volimo, već koja mogu da se pripreme na nove načine i da uz minimalno izmena ili dodataka donesu nešto sasvim novo za vaša nepca. Kada su klasici u pitanju, još jedno jelo je definitivno na toj listi – a to su njoke. Ovo jelo savršeno spada pod categoriju zvanu comfort meal, odnosno tzv. utešni obrok, a koji posebno želimo u jesenjim danima. Ipak, ne odričemo se one letnje svežine – bar ne još uvek. Spoj dva godišnja doba i odličnih sastojaka – njoke sa limunom su naša nova opsesija, a donosimo i recept.

Recept

Za njoke sa limunom biće vam potrebno svega 20-ak minuta i manje od 10 sastojaka. Obrok se sprema brzo i u njemu se još brže uživa, a ove mere dovoljne su da zasite dve do tri osobe.

Sastojci

  • 500 g svežih njoka (kupovnih ili domaćih)
  • 200 ml pavlake za kuvanje (ili slatke pavlake)
  • 30 g putera (oko 2 kašike)
  • 1 čen belog luka, sitno seckan (po želji)
  • Kora jednog neprskanog limuna
  • Sok pola limuna (ili po ukusu)
  • 40 g rendanog parmezana (ili Grana Padano)
  • So i sveže mleveni biber
  • Svež peršun ili bosiljak za serviranje

Što se tiče pripreme, krećemo od njoki.

U velikom loncu zakuvaj posoljenu vodu. Ubaci njoke i kuvaj ih dok ne isplivaju na površinu (obično dva do tri minuta). Kad isplivaju, izvadi ih rešetkastom kašikom i sačuvaj malo vode od kuvanja (oko pola čaše). Zatrebaće ti uskoro.

Potom, prelazimo na pripremu sosa.

U većem tiganju istopi puter na srednjoj vatri. Dodaj beli luk (ako koristiš) i kratko proprži 20-30 sekundi, čisto da zamiriše. Sipaj pavlaku za kuvanje i dobro promešaj. Dodaj koru limuna i malo limunovog soka – probaj i po ukusu dodaj više soka ako želiš jači limunastiji ukus. Posoli i pobiberi. Kuvaj dva-tri minuta da se sos malo zgusne.

Sledeći korak je da spojite sastojke i servirate.

Ubaci skuvane njoke direktno u sos. Potom, dodaj rendani parmezan i ako je potrebno, malo vode od kuvanja njoka da sos postane svilenkast i kremast. Promešaj lagano da se sve sjedini i da se njoke lepo oblože sosom. Na kraju, njoke skloni sa vatre i pospi još malo parmezana i svežeg peršuna ili bosiljka. Možeš dodati i još malo korice limuna na vrh za dodatnu svežinu. Ukoliko želiš, možeš dodati i protein poput piletine ili lososa, a i kašičicu limunovog soka pre serviranja za dodatni kick limuna.

Učitati još
Zatvori