Imamo najbolji recept za džem i knedle sa šljivama
Imamo najbolji recept za džem i knedle sa šljivama

Imamo najbolji recept za džem i
knedle sa šljivama

Voće koje najavljuje kraj leta i dolazak jeseni definitivno su šljive! Njih volimo da jedemo sveže, ali i kao dodatak brojnim jelima. Mogu da se jedu u pitama, štrudlama, kolačima, pekmezima, kompotima i knedlama, ali i u slanim jelima. Naravno, koristimo ih i za rakiju. Izuzetno su bogate vitaminom C, a benefiti za zdravlje su brojni; regulišu krvni pritisak, jačaju imunitet, dobre su za kožu i kosti, ali i pomažu rad srca.

Naši favoriti bez kojih ne možemo zamisliti početak jeseni definitivno su domaći pekmez od šljiva, koji danima mažemo na palačinke ili hleb za doručak, ali i knedle sa šljivama, omiljeno jelo iz detinjstva. U nastavku donosimo najbolje recepte za ova comfort jela za koja nam trebaju šljive.

šljive

Džem od šljiva

Sastojci:

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 kašike cimeta
  • 2 vanilina šećera
  • 1 kašika ruma
šljive

Postupak:

  • Operite šljive i očistite ih od koštica.
  • U velikom loncu pomešajte šljive i polovinu šećera, pa kuvajte na laganoj vatri. Pazite da pekmez ne zagori
  • Kada se šljive raspadnu dodajte ostatak šećera. Kuvajte dok ne ispari tečnost, i dok smesa ne postane gusta
  • Pred kraj kuvanja, po želji možete dodati rum, cimet i vanilin šećer.
  • Vrući džem prebacite u tegle, poklopite i ostavite u rerni na 50 stepeni kako bi se stvorila tanka korica koja čuva pekmez. Ugasite rernu, a pekmez ostavite da se preko noći polako hladi u njoj.
Pekmez šljiva

Knedle sa šljivama

Sastojci za testo: 

  • 1 kg skuvanog krompira
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 400 g oštrog brašna
  • malo soli, malo ulja

Sastojci za nadjev:

  • 20 svežih šljiva
  • cimet, šećer

Sastojci za posip:

  • prezle
  • malo maslaca
Knedle sa šljivama

Postupak:

  • Krompir oljuštite, operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Napravite pire pa pričekajte da se ohladi.
  • Umesite glatko testo od pirea, jaja, brašna i ulja.
  • Testo razvaljajte i isecite na 20 kvadratića. Šljive operite, prepolovite i izvadite koštice.
  • U svaki kvadratić testa položite po jednu šljivu, pa je pospite mešavinom šećera i cimeta. Zamotajte testo i oblikujte knedle.
  • Kuvajte 15-ak min, a zatim gotove knedle prelijte na maslacu poprženim prezlama. Po želji pospite običnim ili vanilinim šećerom.
Knedle sa šljivama

Tekst je preuzet sa Journal.hr

Foto: Profimedia, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori