Modla 180c: Torta Viktorija za slađe leto u gradu
Modla 180c: Torta Viktorija za slađe leto u gradu

Modla 180c: Torta Viktorija za
slađe leto u gradu

Kako nam je rekla Jelena Perović, srce i duša jedne od najdivnijih dorćolskih radionica domaćih poslastica, hlebova i ukusnih slanih zalogaja pod imenom Modla 180°C: „Počela je sezona malina i engleskog klasika – torte Viktorija”.

Da ne dužimo, specijalno za Journal Jelena otkriva recept za ovaj osvežavajući letnji delikates.

Kora:

100 g šećera

100 g putera sobne temperature

100 g grčkog jogurta

2 jaja

4 belanca

250 g brašna

kesica praška za pecivo

Fil:

100 g krem sira

100 g grčkog jogurta

40 g šećera u prahu

četiri do pet kašika dzema od malina

Dve modle za tortu prečnika 20cm podmažite i obložite ivice i dno papirom za pečenje.

Umutite četiri belanca i ostavite sa strane dok ne pripremite ostatak smese.

U drugoj posudi umutite puter i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje dok se sve lepo ne sjedini. Dodajte nakon toga grčki jogurt. Ugasite mikser i lagano dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i ručno mutite dok smesa ne postane ujednačena i glatka.

U pripremljenu smesu počnite da dodajete belanca iz više puta. Sve to radite ručno da bi kora bila vazdušasta kada se ispeče.

Podelite smesu ravnomerno u dva pleha i pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 25 min ili dok čačkalica zabodena u sredinu kore ne izadje suva.

Pomešajte krem sir, grčki jogurt i šećer u prahu. Fil bi trebalo da bude gladak i kremast. Bilo bi dobro da bude u frižideru par sati pre nego što krenete da filujete tortu.

Na prvu koru ravnomerno rasporedite dzem od malina, a preko premažite fil pa postavite drugu koru.

Pre služenja tortu pospite šećerom u prahu i ukrasite svežim malinama.

 

Engleski klasik, torta Viktorija.

U raskoši svoje jednostavnosti.

Foto: Dejana Batalović

Učitati još
Zatvori