Šta je miso supa i kako se pravi?
Šta je miso supa i kako se pravi?

Šta je miso supa i kako se pravi?

Ovog jutra, istražujemo ukuse Japana! Mada, japanska kuhinja nam već odavno nije strana… Pa, i dalje rado jedemo mochi slatkiš. Ovog puta smo pripremili recept za čuvenu miso supu. Najteži deo ovog recepta je nabaviti sve sastojke, ali kada ih pronađete, supa je gotova za deset minuta!

Šta je miso supa? Ukratko, to je supa na bazi ribljeg bujona u koji se dodaje miso pasta, alge i povrće. Miso pasta se pravi od fermentisane soje i najčešće se koristi za različite soseve, namaze i supe. Ova namirnica je izuzetno zdrava! Zbog procesa fermentacije, miso sadrži probiotike koji povoljno utiču na sistem za varenje i poboljšavaju imuni sistem. Pored toga, sadrži i značajnu količinu mangana, vitamina K, bakra i cinka.

Sastojci

  • Voda 
  • Dashi (riblji bujon)
  • Tofu
  • Wakame alge
  • Miso pasta
  • Mladi luk 

Dashi možete zameniti ribljom kockom za supu, ili začinom iz kesice za riblju čorbu. Alge i miso pastu ćete pronaći u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane, ili u azijskim robnim kućama koje su opremljene i njihovim namirnicama.

Priprema

Da biste napravili bazu za supu, u šerpu s vodom razmutite dashi bujon. Mera je jedna kašičica bujona na 250ml vode. Tofu isecite na kockice, i sa algama dodajte u šeru i pustite da provri. Zatim, smanjite temperaturu i kuvajte još tri minuta kako bi alge upile tečnost. Sklonite šerpu sa vatre. Koristeći cediljku, dodajte kašiku miso paste u šerpu kako bi se rastvorila. Količina miso paste koja vam je potrebna može da varira u odnosu na to koliko je slana. Na kraju dodajte i iseckan mladi lukom.

Ovo je recept za jednostavnu verziju miso supe, a po želji možete praviti različite kombinacije sastojaka kako biste supu prilagodili svom ukusu. Možete dodati različite vrste rezanaca. Namirnice koje dodaju ljubitelji miso supe su: pečurke, jaja, svinjetina, morski plodovi, krompir, tikvice, šargarepa, čili ulje, susam… Ako kombinujete dodatne namirnice, vodite računa da ih stavljate redom u odnosu na to koliko se brzo (sporo) kuvaju.

Učitati još
Zatvori