Jesenji gastro trendovi favorizuju deserte malih dimenzija, a mi donosimo recept za mini tiramisu
Jesenji gastro trendovi favorizuju deserte malih dimenzija, a mi donosimo recept za mini tiramisu

Jesenji gastro trendovi favorizuju deserte malih dimenzija, a mi donosimo recept za mini tiramisu

Gastro trendove je uvek teško predviđati jer mnogi – potpuno neočekivano – preko noći postanu viralni. Ipak, Pinterest je u svom poslednjem izveštaju prognozirao određene trendove koji se tiču hrane i pića, a koji će verovatno dominirati tokom ove jeseni. Među njima su se našle i minijaturne poslastice kao što su mini kroasani, čizkejk i palačinke. U tom duhu, donosimo recept za mnogima omiljeni kolač u nešto manjem obliku – a to je mini tiramisu.

Recept za ovaj mini tiramisu smo pronašli na Instagram profilu @domsli22 i poželeli smo da ga isprobamo što pre. No, sigurni smo da ćete – nakon što saznate koliko ga je jednostavno napraviti – i sami to poželeti.

Mini tiramisu: Desert kom bi retko ko odoleo

Tiramisu je italijanski kolač koji je danas moguće isprobati u različitim varijacijama. Neke od njih su Tiramisu Raffaello, tiramisu sa malinama i tiramisu sa pistaćima. Štaviše, iz ljubavi prema ovom desertu otvorene su brojne specijalizovane poslastičarnice širom sveta, a jedna od njih je i kafić Trymesu u Beču o kom smo već govorili. Naime, u njemu se mogu pronaći gotovo sve verzije ovog kolača – a upravo zbog toga predlažemo da ga posetite ako planirate putovanje u Beč.

Ipak, ovaj put se zadržavamo u svojoj kuhinji i pripremamo mini tiramisu koji je podjednako ukusan koliko i vizuelno privlačan. U njegovoj pripremi koristi se samo nekoliko sastojaka, a u nastavku smo popisali ključne korake na koje bi trebalo da obratite pažnju. No, jedno je sigurno. U pitanju je mini desert kom bi retko ko odoleo. 

Sastojci

  • 250g maskarpone sira
  • 200ml slatke pavlake (30% mlečne masti)
  • četiri žumanca
  • četiri supene kašike šećera
  • kora od pola pomorandže
  • piškote
  • kafa
  • kakao praha

Priprema

Umutite žumanca sa šećerom, a maskarpone sir sa slatkom pavlakom. Potom ove dve smese pažljivo sjedinite, te mešajte sve dok ne dobijete ujednačeni fil. Na kraju, u fil dodajte i izrendanu koru od pola pomorandže. Potom sledi postupak pravljenja tiramisu kolača koji uključuje ređanje prethodno pripremljenog fila na piškote koje ste umočili u kafu. Naposletku, odnosno nakon što ste zadovoljni izgledom deserta, na vrh pospite malo kakao praha – i vaša mini poslastica je gotova.

Foto: Instagram (@domsli22)

Učitati još
Zatvori