

Kakve vesti! Rovinj i Split dobili su nove Michelinove zvezdice – Cap Aureo i Krug u elitnom društvu
Velike vesti za gastronomsku scenu u Hrvatskoj! Nedavno je objavljeno novo izdanje Michelin vodiča za Hrvatsku za 2025. godinu, a donosi neka iznenađenja i dugo očekivana priznanja. Hrvatska ima dva nova restorana sa Michelinovom zvezdicom.
Najveći dobitnik ovogodišnjeg vodiča svakako je rovinjski restoran Cap Aureo, smešten unutar luksuznog hotela Grand Park. Vizionar i chef Jeffrey Vella dobio je zasluženu Michelinovu zvezdicu. Cap Aureo odavno se smatra hramom moderne kuhinje i lokalne sezonalnosti i sada je to i zvanično potvrđeno.


Hrvatska se može pohvaliti sa ukupno 12 restorana koji nose po jednu zvezdicu
Još jedno zvučno novo ime na listi je Krug iz Splita, restoran koji je u kratkom vremenu uspeo da osvoji srca i nepce domaćih i stranih gostiju. Krug vode Karlo Kaleb i Jurica Delić, dvojac koji je pre otvaranja restorana učio od najvećih chefova na svetu. Njihova je zasluga što je Michelinova zvezdica konačno stigla i u Split!
Svoje dve zvezdice potvrdio je i Agli Amici iz Rovinja, jedini hrvatski restoran sa ovim najvišim priznanjem i time ostaje na tronu domaće gastronomije.
Kada je reč o oznaci MICHELIN Green Star, istu su uspešno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsećamo kako se ova oznaka dodeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Michelinove zvezdice za 2025.
2 Michelinove zvezdice
Agli Amici Rovinj, Rovinj
1 Michelinova zvezdica:
360, Dubrovnik
Korak, Jastrebarsko
Dubravkin put, Zagreb
LD, Korčula
Alfred Keller, Mali Lošinj
Boškinac, Novalja
Nebo, Rijeka
Monte, Rovinj
Pelegrini, Šibenik
Noel, Zagreb
Krug, Split
Cap Aureo, Rovinj
Zelena Michelinova zvezdica:
Korak, Jastrebarsko
- Zinfandel’s, Zagreb
- Konoba Mate, Korčula
Uz navedene oznake MICHELIN je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti sa ukupno 12 restorana sa ovom MICHELINOVOM oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cenama.
Novost je i dodela posebnih MICHELIN priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i veština koje čine ugostiteljsku industriju. Tako je posebno MICHELIN priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.
Čestitamo svim restoranima na priznanjima!
Foto: Franko Kelam