Mesto na sat i po od Zagreba gde ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu
Mesto na sat i po od Zagreba gde ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu

Mesto na sat i po od Zagreba gde ćete uživati u Michelinovim jelima u najljepšem ambijentu

Kada bi vam neko rekao da se na samo sat i po vožnje od Zagreba krije mesto koje nudi jednodnevni experience koji se pamtiti ceo život – da li biste poverovali? A da li buste mogli da pogodite koje je to mesto, i što se to tako posebno tamo krije? Mi smo, priznajemo, ostali iznenađeni lepotom i posebnošću ovog mesta. Naravno, za Dragu di Lovrana čuli smo mnogo puta, ali ovih dana smo jeprvi puta posetili – iskusili i okusili – doživeli u pravom smislu rieči.

Draga di Lovrana

Restorani sa Michelinovim zvezdicama širom sveta ulivaju, ne samo poverenje u hranu, piće i poslugu, već i ambijent i celokupno iskustvo posete jednom mestu. Jedan od prvih restorana koji je u Hrvatskoj dobio svoju prestižnu zvezdicu, kvarnerska Draga di Lovrana, dočekala je letnju sezonu i na najlepšoj terasi na kojoj smo ikada jeli, predstavila svoja nova jela.

Boutique hotel & fine dining restoran Draga di Lovrana smešten je unutar parka prirode Učka, na 400-tinak metara iznad mora. Stoji na usamljenoj steni pre sela Lovranska draga, odakle dolazi i njegovo ime.

Već na prvi pogled prizori ovde su očaravajući. Na prvi – ali i svaki sledeći pogled! Lepota prirode koja se panoramski pruža svuda oko vas na terasi restorana, zatim uređenje enterijera, pa sve do prekrasnog posuđa i detalja o kojima se dobro promislilo pri uređenju. Šetnja spomenutom terasom već je sama za sebe doživljaj – ovde se nijanse plave (more, nebo, bazen) stapaju s tamnijim i svetlijim nijansama zelenila gora. Upravo odatle i naziv „od mora do gora“ koji opisuje pejzaž, ali i jelovnik restorana. Isto tako oduševljava kreativnost i znanje mladog chefa Luke Goleša koji je zaslužan za fantastične ukuse po kojima je Draga di Lovrana nadaleko poznata.

Autentičan doživljaj mesta i hrane

Naše upoznavanje Drage di Lovrana zapravo bio je jedinstveni kulturno-gastronomski experience koji je uključivao upoznavanje prekrasnog dela Hrvatske koji često ostaje neprimiećen, iako je u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije koje se često posećuje. Park prirode Učka skriva mnoga blaga, a za vreme naše kratke posete, neka od njih smo uspeli više da upoznamo.

Vožnja brodom od Rijeke do Lovrana otkrila nam je pogled na obalu sa „nove“ strane, šetnja kroz vinograde i šumu, vožnja automobilom uz maslinjake i pašnjake, te konačno upoznavanje lokalnog stanovništva, lokalne gastronomije, tradicionalnih namirnica i jela – bio je to pravi uvod u celu priču.

Učenje o mestu i lokalnim namirnicama kroz razgovor i degustiaciju lokalnih blaga, jasno, najbolji je način da zaista upamtimo razne pojedinosti. Ukusi vode infuzirane raznim lekovitim biljem, supe od maruna, ili pak domaćeg učkarskog tvrdog sira, ostće nam u pamćenju još jako, jako dugo. Mali zaron u svet prirodnog i domaćeg tek je bio uvod za avanturu zvanu Draga di Lovrana.

Nakon upoznavanja morskog i kopnenog dela Kvarnera i Učke, stigli smo u Boutique hotel & fine dining Draga di Lovrana gdje je ceo morski i gorski doživljaj održan na jednako autentičnom obliku, ali podignut na najviši gastronomski nivo. Chef Goleš ovde spretno barata sa vrhunskim, svežim, lokalnim namirnicama. Uz minimalnu intervenciju i maksimalno očuvanje izvorne namirnice, ukusi donose najbolje od svakog jela.

Tim Michelinovog restorana i chef Luka Goleš pripremili su nam jela na terasi restorana u 9 sledova. Škampi sa učka skutom, tunjevina sa cvetom soli i fritaja od špargle sa penom od špargle i čipsom od pančete bili su nežan uvod u sledeća jela. Potom smo jeli vrhunske zalogaje u kojima su glavne uloge imale kapice, grdobina, šampinjoni, ali i jagnjetina i boškarin, a uživali smo i u ovčijem siru i svežem siru. Svako jelo je pratila čaša odličnog vina.

Iskustvo jednodnevnog dolaska u Lovran nama je bilo očekivano ukusno i lepo, ali priznajemo – neočekivano posebno! Osim u hrani, ovde u privatnosti i čarima prirode možete uživati i smestiti se u jednu od soba njihovog boutique hotela, a više informacija pronađite ovde.

Foto: Robert Pichler, Draga di Lovrana

Učitati još
Zatvori