

Ako ste ikada pomislili da su svi maslaci isti, moramo da vas razuverimo. Maison Bordier, mali raj maslaca sa sedištem u francuskom Saint-Malu u Normandiji, već decenijama proizvodi ono što mnogi šefovi, kritičari i gurmani nazivaju najfinijim maslacem na svetu.
Porodična tradicija duga nekoliko decenija
Priča počinje 1985. godine kada je Jean-Yves Bordier, član porodice s dugom tradicijom u proizvodnji maslaca i sireva, odlučio da obnovi zaboravljene tehnike izrade maslaca. U mlekari La Maison du Beurre vratio je tradiciju ručnog mešanja, takozvani malaxage, pomoću drvene grebenaste osovine, kako se radilo u 19. veku. Rezultat je bio maslac koji ne samo da se topi u ustima, već je bolji od bilo kog dostupnog na tržištu.
Za razliku od industrijskih maslaca koji su gotovi za nekoliko sati, Bordierov nastaje u trodnevnom procesu. Koristi se mleko od krava koje pasu na organskim farmama unutar stotinjak kilometara od njihove radionice. Fermentacija, ručno oblikovanje i soljenje u trenutku, sve se odvija polako. Odnosno, s puno pažnje.
Ukusi najboljeg maslaca na svijetu
Ono što zaista izdvaja Maison Bordier nisu samo metode, nego i ukusi. Osim klasičnog slanog i neslanog, nudi se cela paleta aromatizovanih varijanti. Od morskih algi (njihov najpoznatiji klasik), preko bibera, dimljene soli, čilija, yuzu-a i crnog tartufa, pa sve do sezonskih izdanja s vanilom, maslinovim uljem i limunom.
Svaki od njih stvoren je da prati određenu namirnicu. Ali, i da bude dovoljan sam za sebe. Odnosno, samo na kriški dobrog hleba.
La Maison du Beurre
Danas Maison Bordier ima nekoliko prodavnica širom Francuske. No, La Maison du Beurre u Saint-Malu ostaje nezaobilazna adresa za sve gurmane. Tamo ne samo da možete da kupite sveže blokove maslaca, već možete i da posmatrate kako se ručno oblikuju, seckaju i pakuju.
Ako vam ni to nije dovoljno, nekoliko ulica dalje nalazi se Bistro Autour du Beurre. U pitanju je restoran u kom se svako jelo vrti oko maslaca. Chef Steve Delamaire koristi Bordier maslac u svakom jelu, od predjela do deserta, pokazujući da dobar maslac može biti osnova čitavog kulinarskog iskustva. Bordier maslac poslužuje se i u brojnim restoranima s Michelinovim zvezdicama širom sveta.
S obzirom na to da maslac više nije samo sastojak, nego i simbol povratka kvalitetu i ukusu, nije čudno što sve više ljudi dolazi i putuje sa svih strana sveta, samo kako bi isprobali Bordier.
Foto: Instagram (@voyagewithmc, @maisonbordier_)