

Rastuća popularnost baskijskog čizkejka dovela je do pojave različitih varijacija klasičnog recepta za ovaj desert. Nedavno smo isprobali njegovu minijaturnu verziju, a ovaj put se u našem (gastro) fokusu nalazi nešto sasvim drugačije. U pitanju je ljubačasti baskijski čizkejk koji, pre svega, zbog interesantnog izgleda privlači pažnju na prvi pogled, a razlog za to je neobična boja koja nije karakteristična za ovaj kolač. No, upravo se zbog toga on nalazi na našem današnjem slatkom meniju – a u nastavku donosimo stavke na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom njegove pripreme.
U (gastro) fokusu: Ljubičasti baskijski čizkejk
Recept koji smo pronašli na Instagram profilu @lavishenka podstakao nas je da već narednog vikenda napravimo ovaj kolač, a njegova glavna prednost je to što ne iziskuje previše vremena. Međutim, ako već imate provereni recept za baskijski čizkejk, predlažemo da se oslonite na njega, te da dodate još jedan (ključni) sastojak – boju za kolače, odnosno prehrambenu boju. No, imajte u vidu da je mala količina ove boje sasvim dovoljna, te budite pažljivi prilikom njene upotrebe.
S druge strane, ako još uvek niste pronašli omiljeni recept za baskijski, odnosno San Sebastian čizkejk, u nastavku donosimo sve potrebne sastojke.
Sastojci
- 700g krem sira
- 150g šećera
- četiri jajeta
- 30g kukuruznog skroba
- kašika limunovog soka
- 300ml slatke pavlake
- ljubičasta boja za kolače
Priprema
U činiji, uz pomoć miksera, sjedinite krem sir i šećer. Potom dodajte jedno po jedno jaje, te ih usput neprestano sjedinjujte sa krem sirom i šećerom. Naposletku, u činiju dodajte kukuruzni skrob, limunov sok i slatku pavlaku. Nakon što ste sjedinjavanjem svih navedenih sastojaka dobili glatku smesu, sledi poslednji sastojak – ljubičasta boja za kolače. Dobijenu smesu ulijte u okrugli pleh (22cm), a ljubičasti baskijski čizkejk pecite oko 30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni. Nakon što se ispekao, čizkejk možete da dekorišete po želji.
Foto: Instagram (@lavishenka)