Krofne sa glazurom od malina i pistaća su ultimativna poslastica
Krofne sa glazurom od malina i pistaća su ultimativna poslastica

Krofne sa glazurom od malina i pistaća
su ultimativna poslastica

Nakon što smo isprobali osvežavajući kolač sa limunom i makom, te ispitali novi viralni trend whipped honey, u našoj gastro rubrici odlučili smo se za zalogaj koji je savršen spoj hrskavosti i slatkoće – krofne sa malinama i pistaćima. Nepogrešiv su izbor ukoliko volite sladak doručak ili želite ukusan desert posle ručka. Još jedan benefit ogleda se u tome da se lako i brzo pripremaju. Donosimo recept.

Sastojci:

Krofne

  • 30 g neslanog putera
  • 30 g ulja
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 160 g brašna
  • 90 g šećera
  • 20 g pistaća (fino usitnjenih)
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli

Glazura

  • 80 g bele čokolade
  • 50 g slatke pavlake
  • 2 kašike džema od malina
  • 60 g šećera u prahu

Priprema:

Krofne

Zagrejte rernu na 200°C. Premažite kalup za krofne maslacem i ostavite sa strane. U posudi zagrejte puter, ulje i mleko i mešajte sve dok se puter ne istopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, u posebnoj posudi, pomešajte brašno, šećer, pistaće, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Kada se tečnost ohladi, umešajte jaje i ekstrakt vanile dok se ne sjedini. Sipajte dobijenu smesu u mešavinu brašna i mešajte dok se sve ne sjedini. Testo prebacite u špric kesu i odsecite oko 2,5 cm sa vrha kese. Ispunite kalupe za krofne testom, do otprilike ¾. Pecite oko 10 minuta ili dok ne porumene.

GLAZURA

U loncu prokuvajte malo vode. U posudu otpornu na toplotu dodajte belu čokoladu, slatku pavlaku i džem od malina. Stavite posudu u lonac tako da savršeno pristane, te da prokuvana voda ni para ne mogu ući u posudu. Sačekajte oko jedan minut, zatim mešajte dok se sva čokolada ne istopi. Sipajte šećer u prahu i mešajte dok se u potpunosti rastopi. Izvadite posudu iz lonca i ostavite da se ohladi 3-4 minuta. Premažite krofne glazurom. Pre nego što se glazura stegne pospite usitnjenim pistaćima. Et voila! Uživajte.

Foto: Instagram @teakandthyme

Učitati još
Zatvori