

Nakon što smo isprobali osvežavajući kolač sa limunom i makom, te ispitali novi viralni trend whipped honey, u našoj gastro rubrici odlučili smo se za zalogaj koji je savršen spoj hrskavosti i slatkoće – krofne sa malinama i pistaćima. Nepogrešiv su izbor ukoliko volite sladak doručak ili želite ukusan desert posle ručka. Još jedan benefit ogleda se u tome da se lako i brzo pripremaju. Donosimo recept.
Sastojci:
Krofne
- 30 g neslanog putera
- 30 g ulja
- 100 ml punomasnog mleka
- 1 jaje
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 160 g brašna
- 90 g šećera
- 20 g pistaća (fino usitnjenih)
- ¾ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
Glazura
- 80 g bele čokolade
- 50 g slatke pavlake
- 2 kašike džema od malina
- 60 g šećera u prahu
Priprema:
Krofne
Zagrejte rernu na 200°C. Premažite kalup za krofne maslacem i ostavite sa strane. U posudi zagrejte puter, ulje i mleko i mešajte sve dok se puter ne istopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U međuvremenu, u posebnoj posudi, pomešajte brašno, šećer, pistaće, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Kada se tečnost ohladi, umešajte jaje i ekstrakt vanile dok se ne sjedini. Sipajte dobijenu smesu u mešavinu brašna i mešajte dok se sve ne sjedini. Testo prebacite u špric kesu i odsecite oko 2,5 cm sa vrha kese. Ispunite kalupe za krofne testom, do otprilike ¾. Pecite oko 10 minuta ili dok ne porumene.
GLAZURA
U loncu prokuvajte malo vode. U posudu otpornu na toplotu dodajte belu čokoladu, slatku pavlaku i džem od malina. Stavite posudu u lonac tako da savršeno pristane, te da prokuvana voda ni para ne mogu ući u posudu. Sačekajte oko jedan minut, zatim mešajte dok se sva čokolada ne istopi. Sipajte šećer u prahu i mešajte dok se u potpunosti rastopi. Izvadite posudu iz lonca i ostavite da se ohladi 3-4 minuta. Premažite krofne glazurom. Pre nego što se glazura stegne pospite usitnjenim pistaćima. Et voila! Uživajte.
Foto: Instagram @teakandthyme