Omiljeni recept za kremaste punjene tikvice
Omiljeni recept za kremaste punjene tikvice

Omiljeni recept za kremaste punjene tikvice

Tikvice su jedan od najčešćih sastojaka prolećnih ručkova, a jasno nam je i zašto. Bilo da ih pripremate pohovane, grilovane na roštilju ili pečene u rerni, svako ima svoju omiljenu verziju. Punjene tikvice nesumnjivo su jedan od najčešćih načina na koji ih pripremamo, barem u našoj kuhinji. Kada je reč o filingu, tu se mogu naći različiti sastojci, zavisno ukusima koje volite.

Sastojci

  • 5 tikvica
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašičica svežeg origana
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 250 grama ricotta sira
  • 50 grama parmezana
  • 50 grama sušenog paradajza
  • 60 grama prezli

Priprema

Tikvice rasecite na pola po dužini pa kašikom udubite tako što ćete izvaditi sredinu. Tikvicu sa središta usitnite pa na tiganju dinstajte na maslinovom ulju par minuta, uz praziluk i beli lik. Sklonite sa vatre pa pomešajte sa ostalim sastojcima, dodajući najpre dve vrste sira, zatim sušeni paradajz i prezle, pa začinite. Sastojke dobro promešajte kako bi se sjedinili u kremastu smesu. Kašičicom napunite udubljene tikvice kremastim fillingom, pa poređajte tikvice na pleh prethodno obložen papirom. Preko možete dodati još rendanog sira ukoliko želite izraženiji ukus, pa poprskajte maslinovim uljem. Tikvice pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, 20-25 minuta. Uživajte!

 

Foto: Instagram @theplantbasedschool

Učitati još
Zatvori