

Da volimo italijansku gastronomiju, nije tajna. Ovog puta, eksperimentišemo sa jednim od njihovih tradicionalnih jela i pripremamo ga na nešto na nešto drugačiji način. Kremasta lazanje čorba idealna je za predstojeće hladnije dane, zbog čega jedva čekamo da je isprobamo.
Sastojci
- 500 grama mlevenog junećeg mesa
- 1 kašičica maslinovog ilja
- 75 grama seckanog crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 kašike paradajz sosa iz tube
- 1 pakovanje paradajz sosa
- 1/4 kašičice tucane slatke paprike
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 1/4 kašičice mlevenog belog luka
- 1/2 kašičice seckanog peršuna
- 7 šolja goveđeg ili pilećeg bujona
- 9-10 komada nekuvane lazanja testenine, izlomljene na komade
- 3 šolje svežeg baby spanaća
- 1/2 šolje rendanog parmezana
- 1 šolja svežeg ricotta sira
- 1 šolja ustinjenog mozzarella sira
Priprema
Izlomite testeninu za lazanje na četvrtine i ostavite sa strane. U velikoj, dubokoj šerpi, na srednjoj temperaturi dinstajte mleveno meso 8-10 minuta, dok ne dobije finu, smeđu boju, uz povremeno mešanje. Iscedite od ulja ubrusom, pa stavite u zasebnu posudu. U šerpu zatim dodajte luka, uz dodavanje maslinovog ulja po potrebi. Luk dinstajte oko 5 minuta, pa dodajte seckanog belog luka, a onda promešajte. Dodajte zatim paradajz sosa iz tube pa ostavite minut da se sve sjedini. U šerpu zatim dodajte sve začine, a onda i paradajz sos, bujon i meso pa ostavite sve na tihoj vatri. U smesu zatim ubacite i izlomljenu testeninu za lazanju, pa pokrijte poklopcem i ostavite na jačoj tihoj vatri oko 20 minuta, ili dok se lazanja ne skuva. Na kraju dodajte spanać, pa ostavite par minuta dok se ne skuva. U lazanja čorbu zatim dodajte parmezana, a ricotta sir i usitnjen mozzarella sir najpre pomešajte u zasebnoj posudi. Kada servirate čorbu, miks sireva dodajte na vrh činije. Uživajte!
Foto: Instagram