Medovik: Neodoljivi spoj meda, malina i kremastog fila od vanile
Medovik: Neodoljivi spoj meda, malina i kremastog fila od vanile

Medovik: Neodoljivi spoj meda, malina i
kremastog fila od vanile

Populrni medovik predstavlja ruski kolač koji se može prilagoditi različitim ukusima, te upotpuniti sastojcima po želji – kako voćnim, tako i čokoladnim. Ipak jedna stavka ostaje konstantna, a to je med po kom je i dobio ime.

Ovaj recept poznat je i po činjenici da je za njegovu pripremu potrebno dosta vremena, sa obzirom na to da se sastoji iz velikog broja slojeva. Međutim, broj kora suštinski nije bitan – ukoliko želite možete da ispečete samo četiri, ali i deset. U receptu za medovik koji je upotpunjen vanilom i malinama, od dobijene količine smese moći ćete da ispečete šest do osam kora, a nakon što se kolač ohladio shvatićete da se celokupan proces – naposletku – isplatio.

Sastojci


01. Za koru

  • tri jajeta
  • 400g meda
  • 100g šećera
  • 150g putera
  • kafena kašika ekstrakta vanile
  • 300g brašna
  • kafena kašika praška za pecivo
  • tri kafene kašike cimeta
  • kafena kašika kardamoma
  • trećina kafene kašike muskatnog oraščića

02. Za fil

  • 500ml mleka
  • tri jajeta + jedno žumance
  • supena kašika ekstrakta vanile
  • 40g kukuruznog skroba
  • 150g šećera
  • 200g krem sira

03. Ostalo

  • maline
  • džem od malina
  • mleveni keks

Priprema


Stavite med i šećer u lonac, a potom ih ostavite oko 7 minuta na zagrejanoj ringli, odnosno sve dok se u potpunosti ne sjedine i promene boju. Nakon što se pojave mehurići, smanjite vatru i dodajte puter. U odvojenoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, te dodajte ekstrakt vanile. Zatim sjedinite dve smese – odnosno med i jaja – uz konstantno i brzo mešanje. Na kraju, dodajte suve sastojke koje ste prethodno pomešali.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Dobijenu smesu rasporedite na šest do osam delova koji će vam služiti kao slojevi, odnosno kore. Svaki od njih stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih 7-8 minuta, odnosno sve dok ne porumene. Debljina kore ne bi trebalo da bude veća od 2mm.

Dok se kore peku, pripremite fil. Pomešajte mleko, jaja, šećer i vanilu, a zatim izdvojite malo smese u drugu posudu te u nju dodajte kukuruzni skrob. Zatim ponovo sjedinite dva fila i mešajte ih na srednjoj vatri sve dok se fil u potpunosti ne zgusne. Nakon što se ohladio, dodajte krem sir.

Tortu ćete sastaviti tako što ćete slagati sloj kore, a potom sloj fila – počevši od fila. Na svaku koru stavite džem od malina, kao i same maline, ali to činite umereno kako fil ne bi skliznuo. Ponavljajte postupak sve dok ne iskoristite sve kore. Takođe, ne zaboravite da sačuvate dodatnu količinu fila sa kojom ćete obložiti tortu. Naposletku, na nju pospite izmrvljeni keks ili koru koja vam je ostala kao potencijalni višak, a na vrh stavite maline.

Foto: Instagram @bakedbylaora

Učitati još
Zatvori