

Letnja ishrana najčešće se svodi na laganija jela – kako težinom samih jela, tako i težinom njihove pripreme. Volimo salate, lagane supice i generalno jela koja se grickaju, poput sendviča, tortilja i bruschetta. Ne zahtevaju puno kuvanja i pečenja, a osvežavajuća su, hranjiva i ukusima nas vode na more. Donosimo recept za jedno baš takvo jelo, bruschette od palente sa salsom i kozicama.

Recept za bruschette od palente sa salsom i kozicama
Sastojci:
•1 čaša palente
•čaša salse od paradajza
•300g kozica
•Beli luk
•Peršun
•Maslinovo ulje
Po želji rendani parmezan ili drugi tvrdi sir.
Postupak:
- Palentu skuvajte u razmeri 1:3 (3 čaše vode na 1 čašu palente). Posolite i sipajte u posudu tako da bude debljine 1-1.5cm. Pustite da se ohladi.
- Ohlađenu palentu isecite na pravougaonike i prepecite kratko na grill s par kapi maslinovog ulja.
- Za to vreme kratko (2-3min) prepržite repove kozica na maslinovom ulju, belom luku i peršunu.
- Na prepečenu palentu stavite 1-2 kašike salse, zatim prepečene repove kozica.
- Prelijte sve s još malo maslinovog ulja, peršuna i belog luka i po želji pospite s malo izrendanog zrelog sira.
- Idealno za brzi letnji rucak ili za večernje druženje s prijateljima i porodicom.
- Sličnu kombinaciju mozete napraviti i u vrijanti palenta, salsa i mozzarella s prelivom od pesta od bosiljka.

Recept nam donosi Katarina Đozović s Instagram profila Kate Homecooking.
Foto: Katarina Đozović