Journal finds: Pet vrhunskih domaćih penušavih vina
Journal finds: Pet vrhunskih domaćih penušavih vina

Journal finds: Pet vrhunskih
domaćih penušavih vina

Iako se naša zemlja možda ne ubraja među one na koje biste prvo pomislili pri pomenu šampanjca, pojedine domaće vinarije su zahvaljujući kvalitenoj proizvodnji počele da dobijaju priznanja širom sveta. Zbog jedinstvene i kvalitetne, najpre male proizvodnje visokokvalitetnih penušavih vina, vinarije koje smo izdvojili na glasu su u čitavoj Evropi. Izdvojili smo pet najboljih penušavih vina koja možete istražiti kada je reč o domaćim brendovima i sortama. Kako smo na korak do prazničnog okruženja i raspoloženja, verujemo da će vam ova preporuka biti od velike koristi.

Aleksandrović Penušavo VinoTrijumf Rose Sparkling

Vinarija Aleksandrović smeštena u slikovitom regionu Topole, a poznata je po posvećenosti kvalitetnoj maloj proizvodnji vina. Njihovo penušavo vino pravi se tradicionalnim metodama, rezultirajući finim i elegantnim mehurićima. Očekujte ravnotežu citrusnih nota, sveže kiseline i sofisticiranog mousse-a.100% Pinot Noir.

Podrum Janko Penušavo vino – Mesečina

Podrum Janko, vinarija je sa bogatom tradicijom. Nudi očaravajuće penušavo vino po kojem su trenutno i najpopularniji. Napravljeno tradicionalnom champagne metodom, od sorte Chardonnay, svojom svetlo žutom bojom sa zlatnim odsjajem, odaje utisak lepšavosti. Vrlo izražene note jabuke, vinogradarske breskve, korice hleba, putera, petit beure keksa. Na ukusu egzotično, srednje punog tela, sa sjajno izbalansiranim kiselinama. Odlično će se uklopiti kao aperitiv i odlično se slaže sa grilovanim sirevima.

 

Vinarija Kovačević – Penušavo vino Kovačević

Vinarija Kovačević Penušavo vino proizvedeno kupažom sorti vinove loze Chardonnay (85%) i Rajnski rizling (15%). Krasi ga svetlo žuta boja i stabilna pena sa finim i sitnim mehurićima. Gladak i stabilan miris izražava svo bogatstvo klasične proizvodnje penušavog vina. Voćne arome su odraz višegodišnjeg sazrevanja. Citrusno, fino i lagano, lako za kombinovanja i uparivanje sa hranom.

 

Vinarija Jokić – Chance

Belo suvo penušavo vino proizvedeno u organskoj vinariji Jokić, tradicionalnom metodom od autohtone sorte vinove loze Maraština. Pitko, sveže i hrskavo penušavo vino, zlatno žute boje sa intenzivnom aromom citrusa, na koju se nadovezuju note zelene jabuke, orašastih plovoda i  kvasca. Ukus je pun, mineralan i živahan, a prati ga duga i postojana završnica.

Vinarija Kovačević – Fresco Rose

Lagano osvežavajuće penušavo roze vino napravljeno Charmat metodom po ugledu na italijanski prosecco kupažom tri sorte vinove loze Muscat, Hamburg, Probus i Vranac.

Učitati još
Zatvori