Evo zbog čega jabuke sa cimetom tokom jeseni postaju naša (gastro) opsesija
Evo zbog čega jabuke sa cimetom tokom jeseni postaju naša (gastro) opsesija

Evo zbog čega jabuke sa cimetom tokom jeseni
postaju naša (gastro) opsesija

Jesen miriše na jabuke sa cimetom – i one tokom jesenje sezone postaju naš omiljeni dodatak različitim jelima. Jabuke koje su začinjene cimetom mogu da se iskoriste kao dekoracija za ovsene kaše, chia pudinge, vafle, palačinke i druge obroke. Međutim, pored neodoljivog ukusa, jabuke sa cimetom mogu da imaju i brojne benefite. Upravo zbog toga, ova cozy poslastica postaje naša (gastro) opsesija tokom jeseni – i pripremamo je u velikim količinama.

Ako još uvek niste isprobali jabuke sa cimetom, učinite to već danas.

Ovaj dodatak jelima donosi spoj kuvanih jabuka koje pomažu u detoksikaciji i poboljšavaju varenje, te cimeta koji je bogat antioksidansima i reguliše zdrav nivo šećera u krvi. Pored toga, ovaj spoj pomaže u smanjenju upala – te je idealna topla poslastica tokom nešto hladnijih dana u godini. Jabuke sa cimetom greju organizam i predstavljaju kombinaciju koja može da se jede sama po sebi, ali i uz druga jela.

Stoga nije nimalo začuđujuće što je ova kombinacija privukla veliku pažnju na društvenim mrežama. Recept koji sledimo smo pronašli na TikTok profilu @emilymnutrition – i donosimo ga u nastavku.

@emilymnutrition

Cinnamon Stewed Apples (no added sugar) A nourishing fall staple that’s perfect for topping yogurt, chia pudding, pancakes or just enjoy as is🥰 - stewed apples are packed with pectin, a prebiotic fibre that feeds your good bacteria and can help reduce inflammation - the cooking process makes the apples easier to digest and can help the body absorb nutrients more efficiently - cinnamon is rich in antioxidants and supports healthy blood sugar levels Recipe: 2 large apples, cored and chopped (~3-4 cups)* 1/4 cup + 1 tbsp water 1/2 tbsp apple cider vinegar 1/2-1 tsp ground cinnamon Pinch sea salt 1 tsp arrowroot starch/flour (or cornstarch) 1/2 tsp vanilla extract 1. Add the apples, 1/4 cup of water, apple cider vinegar and cinnamon to a saucepan and bring to a simmer over medium heat. Reduce heat to medium low, cover, and cook, stirring occasionally, until the apples are just tender, about 10-15 minutes (timing will depend on the type of apple you use and how big the pieces are). 2. Meanwhile, add the arrowroot and 1 tbsp of water in a small bowl and stir to combine. Once apples are tender, add to the saucepan and cook for another 2-3 minutes until the liquid thickens. Enjoy! *I prefer using honeycrisp apples for this recipe, but Granny Smith, Fuji, Pink Lady or other firm varieties would work well! *I don’t find it necessary to add any sugar, but if you’re looking to make them sweeter, feel free to add some maple syrup #stewedapples #fallrecipes #guthealth #gutsupport

♬ In the Mood - Glenn Miller

Sastojci

  • dve veće jabuke (očišćene i iseckane)
  • 1/4 šolje i kašika vode
  • pola kašike jabukovog sirćeta
  • kašičica mlevenog cimeta
  • prstohvat soli
  • kašičica kukuruznog skroba
  • pola kašičice ekstrakta vanile

Priprema

U šerpu stavite jabuke, 1/4 šolje vode, jabukovo sirće, so, ekstrakt vanile i cimet, te kuvajte na srednjoj vatri do ključanja. Nakon toga, smanjite jačinu vatre, poklopite lonac i kuvajte jabuke sve dok ne omekšaju. Po potrebi, povremeno promešajte. U zavisnosti od vrste jabuka, one bi trebalo da omekšaju za 10 ili 15 minuta.

U međuvremenu, u posudi sjedinite kašiku vode i kukuruzni skrob. Kada jabuke omekšaju, u lonac dodajte kukuruzni skrob i vodu. Kuvajte još nekoliko minuta – dok se tečnost ne zgusne. Jabuke sa cimetom servirajte uz željeni obrok.

Foto: Instagram (@grayeatz, @kyliesbakes), TikTok (@emilymnutrition)

Učitati još
Zatvori