Journal.rs

11 course dinner: Kako su nas IQOS i Vladimir Kučera pozvali na reinterpretaciju tradicije i shvatanje filozofije inovacije

Fine dining – koncept u kom svaki zalogaj postaje umetnost, ukus kompleksna kulinarska kompozicija, a spoj nespojivog imperativ. Veče fine dinning-a, ovoga puta proveli smo u nedavno otvorenom beogradskom restoranu u srcu grada. Delirium Silence, osnovan od strane svetski poznatog kuvara Vladimira Kučera koji je svoj zanat nadograđivao u nekim od najprestižnijih pariskih restorana, otvorio je svoja vrata i servirao jela koja su redefinisala naš pogled na gastronomiju. Sa čak 11 prezentovanih jela inspirisanih novitetima IQOS brenda, Delirium Silence se pozicionirao na zavidno mesto u našem gastro leksikonu. Filozofija inovacije spojila je IQOS i svetski poznatog kuvara, kreirajući večeru koja je testirala sva naša čula.

IQOS x Vladimir Kučera


Vladimir Kučera, svetski poznati kuvar koji poseduje značajan uticaj na gastro scenu u regionu, iz Pariza se vratio u Beograd kako bi otvorio vrata sopstvenog restorana. Svoju tehniku i specijalizaciju u molekularnoj i progresivnoj gastronomiji, Vladimir je digao na viši nivo u prestižnim pariskim restoranima kao što su Aux Lyonnais i Terroir Parisien. Delirium Silence predstavlja sponu svih njegovih dosadašnjih iskustava, kulinarsku slobodu i dublji pogled na svaki detalj – od ukusa kao mogućnosti do specijalno dizajniranih tanjira i posuda u kojima se specijaliteti serviraju. Ovaj restoran je dom prestižnih ukusa, dobre energije i uspomena koje se nižu iznad tanjira i čaše vina.

IQOS i Vladimir prepoznali su zajedničku misiju i viziju – očuvanje, ali i unapređivanje tradicije kroz sopstveno delovanje. Pomak u formi, teksturi i ideji bio je prisutan kroz svih 11 jela. Inovacija je ovoga puta testirala naše čulo ukusa, mirisa, vida, ali i sluha – donoseći moderan take na tradicionalna jela.

Vladimir Kučera

11 course dinner 


Jelo koje je činilo uvertiru ovog nesvakidašnjeg gastro iskustva bila je Popara u ogledalu. Prestižni restoran predstavio je svoj ugao tradicionalne popare uz keks od slada sa kremom od hleba i sira i gelom od smokve i grožđa. Ova slatko-slana kombinacija vibrantne boje odlično je spojila tradiciju sa novitetima IQOS brenda.

Popara u ogledalu

Favorit ljubitelja ljutih jela bila je Tiha paprika u pavlaci koja je mnoge podsetila na omiljeni snack iz detinjstva. Paprika u kremu od pavlake i mleka sa gelom od bergamota i limete, ujedinila je široku paletu ukusa koja nas je osvojila. Produkt pomenutih sastojaka bio je ljutkasti i kremasti namaz koji se izdvojio kao jedan od apsolutnih favorita večeri.

Sledeći na redu bio je Bestežinski gulaš – espuma od fazanskog gulaša sa fermentisanom kajsijom i želeom od malina. Interesantna kombinacija ukusa, spojila je slatku aromu maline i kajsije sa elementima fazanskog gulaša. Favorit mnogih bila je i Sarma u crvenom, uvijena u žele od crvenog kupusa.

Na meniju se, naravno, našla i supa. Orasi u oblacima bili su naredni specijalitet, serviran u interesantnoj staklenoj posudi. Supa od junećih kostiju sa kokosovim mlekom i komadićima oraha donela je kremastu notu našem gastro iskustvu.

Tiha paprika u pavlaci

Šumska priča bila je jedno od najupečatljivijih jela, spajajući pačja prsa sa sosom od šumskog voća i penom od trešanja. Za ljubitelje ribe, na meniju je bilo prisutno Ušće ukusa – rečna riba u puteru sa želeom od limuna, kremom od paškanata i penastim sosom od pirotskog kačkavalja. Tirkizna pauza očistila je našu paletu ukusa pred deserte.

Šumska priča

Misli o provansi činile su najatraktivniji desert na meniju. Želirani mozak od kambuhe sa gelom od crvenog grožđa privukao je pažnju posetiocima kako osvežavajućim ukusom tako i autentičnom prezentacijom. Noćni poljubac ispratio je tematiku anatomije ljudskog tela u čokoladnoj prizmi. Mus od čokolade sa kremom od čokolade i lešnika čini desert kom bismo se rado vratili.

Za kraj, obradovale su nas Čudesne sfere – obrnute sferifikacije marakuje i lubenice. Ovaj osvežavajući slatkiš zaokružio je inspiraciju večeri – inovativne novitete IQOS brenda.

Noćni poljubac
Čudesne sfere

Inovacija kao filozofija koja spaja


IQOS i Vladimir Kučera su nas multisenzornim iskustvom baziranim na inovativnim jelima sa polja molekularne i progresivne gastronomije pozvali na reinterpretaciju tradicije i shvatanje filozofije inovacije. Ovo ekskluzivno iskustvo ispratila je i knjiga recepata, uz koju ćemo isto pokušati da rekreiramo kod kuće.

IQOS je još jednom dokazao da filozofija inovacije spaja ljude, iskustva i vizije – a kao svoj produkt selektuje nešto novo i neviđeno.

*IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

Foto: IQOS