

Boja, pena i ukus su ključna obeležja (hladne) kafe – a mi smo otkrili kako možete da napravite najbolju
Kafeni napitak je sastavni deo dana gotovo svih članova Journal redakcije. Međutim, iako je svako priprema na drugačiji način, tokom leta važi nepisano pravilo: (Mala) prednost se daje hladnoj kafi. Tako je bilo prošle, ali i ove godine, jer tokom najtoplijih dana biramo da nas upravo ona osveži i razbudi. S obzirom na to da kafa podstiče na razgovor, tokom jednog od njih osvrnuli smo se na ključne komponente idealne kafe.
No, ispostaviće se da se diskusija (uglavnom) svodila na tri stavke, a to su pena, led, kao i sama kafa koja se koristi. Eksperimentišući sa ove tri komponente, otkrili smo tajni recept za idealnu kafu – a ona je postala deo dana kom se definitivno najviše radujemo. Stoga, predstavljamo rezultate Journal istraživanja: Šta čini hladnu kafu kojoj ne možemo da odolimo?
────
KAFA
────
Kvalitetna hladna kafa ističe se po vrhunskom ukusu koji može da se okarakteriše kao kremasto kafeni. On donosi savršenu ravnotežu između različitih kafenih tonova, a nakon mešanja sa vodom ili mlekom dobija sasvim novu dimenziju kremaste teksture i idealan balans aroma. Ipak, pojedini preferiraju klasične ukuse, dok drugi više vole one koji su obogaćeni drugim aromama poput – na primer – kokosa.
No, jedno je sigurno. Hladna kafa ispunjava svoj zadatak ako nas ukusom vodi na udaljena mesta – na plažu, pored mora, u hlad ispod palme. Samim tim, ona donosi dašak leta u čašu ili šolju u kojoj se nalazi.


────
LED
────
Međutim, hladna kafa ne bi bila to što jeste bez leda. I to velike količine leda. Stoga kalupe u kojima se nalazi formirani led tokom leta (ali i tokom ostalih godišnjih doba) uvek imamo u svojim zamrzivačima. Samim tim, jasno je da led i kafa predstavljaju savršenu kombinaciju koja rezultira osvežavajućim napitkom zbog kog želimo da nam je čaša, odnosno šolja, uvek puna. Ipak, zbog idealnog hladnog napitka, ona se uglavnom isprazni za tren oka.


────
PENA
────
Naposletku, ključna komponenta naše idealne hladne kafe je i bogata pena. Pored ukusa, ona je tu kako bi upotpunila i izgled samog napitka. Kreirajući kremastu teksturu, pena u isto vreme pruža neodoljivi i baršunasti ukus, te doprinosi punoći ukusa. Stoga je svaki gutalj poseban, a momenat u kom pena nestane ujedno donosi i pitanje: Kada je vreme da napravimo još jednu kafu? Naravno, odgovor je: Što pre.


────
KAFA + LED + PENA
────
Dakle, sasvim je jasno: Trenutak u kom se spajaju kafa, led i pena donosi idealan Journal kafeni napitak. S obzirom na to da smo eksperimentisali sa različitim ukusima, vremenom smo pronašli i način da napravimo savršenu hladnu kafu. Ipak, ona ima jednu komponentu koja je uvek ista, odnosno nepromenjena i potpuno proverena: Insta Grand Freeze kafa. Jedna kesica je sasvim dovoljna, a nakon što ste je stavili u (staklenu) čašu, sam proces pripreme iziskuje samo nekoliko koraka.


Međutim, pre samog procesa pripreme, donesite odluku: Freeze Classic ili Freeze Coconut? Izbor je samo vaš. No, oba ukusa imaju nešto zajedničko – oni su obogaćeni osvežavajućim notama leta. Samim tim, prilikom svake nove pripreme, teško nam je da odlučimo za kojom ćemo posegnuti. Ipak, dan je dovoljno dugačak da popijemo obe.




────
HOW TO: Insta Grand Freeze
────
Dakle, nakon što ste posegnuli za kafom i stavili je u čašu, vreme je da dodate hladnu vodu. Kafu i vodu lagano krenite da sjedinjujete sve dok ne primetite kremastu penu koja kreće da se formira. No, ona će postati još kremastija dodavanjem male količine mleka.
Naposletku, u staklenu čašu po želji dodajte još malo vode – i kafa je (skoro) spremna. Naravno, led dozirajte po želji. Ipak, kada je u pitanju hladna kafa, manje je više nije krilatica koju biramo da sledimo. Za dodatni ugođaj, dodajte i staklenu slamčicu koja će dodatno upotpuniti ritual ispijanja kafe.

────
Last, but not least…
────
Poslednji koraci u pripremi uključuju dodavanje još nekoliko sastojaka koji će upotpuniti ovaj brzi, ukusni i osvežavajući napitak. Između ostalog, to mogu da budu – na primer – šlag, sladoled ili čokoladne mrvice. Dakle, budite kreativni i eksperimentišite. Naposletku, samo tako ćete naći tajni recept za svoju idealnu hladnu kafu. Međutim, sve zavisi od trenutka, raspoloženja i vašeg stila.

Dakle, naša mala tajna više nije tajna.
No, ni Insta Grand nije samo kafa. Ona je mali dnevni ritual koji podiže raspoloženje, rashlađuje kad je potrebno i pretvara običan trenutak u pravi letnji užitak. Stoga nije nimalo začuđujuće to što uz Insta Grand Freeze ukuse – Classic i Coconut – svaki trenutak postaje predah za uživanje i osveženje. Samim tim, gde god da se nalazite tokom ovog leta, pokrenite raspoloženje uz ledeno dobru kafu.


Foto: Journal