

Uvek smo u potrazi za brzim i jednostavnim receptima za koje znamo da su spremni za čas, a ukusni, i kada pronadjemo tako nešto – ne odvajamo se od toga. Na društvenim mrežama u poslednje vreme, zaista je mnogo zanimljivih recepata kojih se sami možda ne bi setili, a zapravo su veoma jednostavni i ukusni. Naše otkriće ovog puta bio je hrskav i začinjen čips od leblebija koji je gotov za samo nekoliko minuta, a idealan je veganski snack sam po sebi, ili odličan dodatak salati, tacosima ili bilo kom jelu u tom slučaju.
Sastojci:
- leblebije
- maslinovo ulje
- začini po izboru (chili, kari, so, biber…)
Priprema čipsa od leblebija
Prvo, zagrejte rernu na 215°C i ocedite i isperite leblebije iz konzerve. Rasporedite ih na kuhinjski peškir i nežno osušite. Neophodno je da se uverite da su potpuno suvi pre nego što ih pospete maslinovim uljem -i ostalim začinima, vlažna zrnca leblebije neće postati hrskavi u rerni.
Prebacite leblebije u pleh obložen papirom za pečenje i prelijte ga maslinovim uljem, obilnim prstohvatima morske soli i svim ostalim začinima po želji, zatin sve ravnomerno rasporedite po plehu.
Prebacite pleh u zagrejanu rernu i pecite dok zrnca leblebije ne postanu lepa i hrskava. Počinite sa proveravanjem za 20 minuta, ali računajte da može da prodje i do 30 minuta da bi postali zaista hrskavi.
Izvadite pleh iz rerne, dodajte još malo začina ako imate želju, i vaš brzinski hrskavi čips od leblebija je gotov!
Ovako pripremljenu leblebiju možete jesti kad god vam se gricka nešto hrskavo i začinjeno, i savršena je alternativa kokicama ili kupovnom čipsu. Medjutim, ne treba potceniti sposobnost da ovako hrskave leblebije dodate u bilo koji obrok upotpunjuju to jelo na poseban način. Zato, sam za sebe ili u sklopu nekog jela kog želimo da učinimo malo interesantnijim, ovaj recept vredi probati.
Foto: Instagram