

U svim delovima sveta postoje jela osmišljena za leto, a mi smo izdvojili najpoznatija hladna jela za vruće dane
Leto je u punom jeku i vreme je kada uživamo u zalogajima koji osvežavaju, hidriraju i ne traže više od desetak minuta pripreme. Posle najpoznatijih hladnih supa, izabrali smo i najpopularnija hladna jela za vruće dane.
U svim delovima sveta postoje jela osmišljena za leto – hladne supe, aromatične salate, lagane nudle. U nastavku predlažemo neka od najpoznatijih hladnih jela i otkrivamo zanimljive priče koje stoje iza njih – od francuske rivijere do ulične hrane Vijetnama. Odabrali smo one recepte koji se lako pripremaju kod kuće, sa sastojcima dostupnim i u Srbiji.
Salata Niçoise
Poreklom iz sunčane Nice, Niçoise salata je vekovima bila omiljeni obrok ribara i radnika. U originalnoj verziji, sastojci su bili jednostavni i lokalni – paradajz, inćuni i masline. Vremenom, recept je postao bogatiji uz tunjevinu, kuvana jaja, mladi krompir, boraniju i kapare.
Najvažniji su kvalitetni sastojci i maslinovo ulje koje sve spaja. Ne koristi se majonez, niti pavlaka – samo prirodni ukusi i mediteranska jednostavnost. Služi se hladna, često kao glavno jelo, i savršeno ide uz rashlađeno belo ili rosé vino.
Hiyashi Chuka – hladne nudle
Hiyashi Chuka je osvežavajući letnji odgovor na tople nudle. Ovo je hladna verzija ramen nudli, koje se kuvaju, potom brzo hlade u ledenoj vodi i stavljaju kao baza u činiju. Preko nudli se dalje slažu trakice povrća (krastavac, šargarepa), omlet isečen na tanke rezance, šunka, morski plodovi ili tofu.
Preliv je kombinacija soja sosa, pirinčanog sirćeta, susam ulja i malo šećera. Slatkasto-slan, sa blagom kiselinom, ovaj preliv daje jelu osvežavajući karakter. Hiyashi Chuka se jede štapićima, ali se ne meša odmah – već se kombinuje zalogaj po zalogaj.
Salmorejo – Gusta hladna supa
Salmorejo potiče iz andaluzijskog grada Kordobe, i za razliku od svog poznatijeg rođaka gazpacha, ova supa je gusta i kremasta. Priprema je krajnje jednostavna – zreli paradajz, stari beli hleb bez kore, beli luk i obilje maslinovog ulja se blendaju u glatku, svilenkastu smesu. Potom se jelo hladi i servira sa kuvanim jajima i iseckanom pršutom na vrhu. Nekada je to bio sirotinjski obrok, a danas je popularno jelo u svim tapas barovima.
Caprese salata
Caprese salata je klasik italijanske kuhinje, nazvana po ostrvu Kapri. Prvi put se pojavila na tanjirima početkom 20. veka kao patriotsko jelo – boje paradajza, mocarele i bosiljka simbolizuju italijansku zastavu.
Ono što ovu salatu čini posebnom je jednostavnost – nekoliko sastojaka, ali moraju biti vrhunskog kvaliteta. Paradajz, sočan i zreo, mocarela i bosiljak. Maslinovo ulje i prstohvat morske soli sve zaokružuju, a ko voli može da doda i balsamico. Caprese se jede uz krišku hleba i čašu vina, pravi lagani letnji obrok.
Hladne letnje rolnice
Letnje rolnice nastale su u Vijetnamu kao praktičan, svež obrok – idealan za tropsku klimu. Prave se bez kuvanja i prženja. Pirinčan papir se kratko potopi u vodu da omekša, a zatim puni sirovim povrćem, nudlama od pirinča, začinskim biljem, tofuom, škampima ili piletinom. Sve se pažljivo umota i služi sa hladnim sosovima – od kikirikija, soja sosa, limete ili čilija.
Savršene su letnji finger food – lagane, hrskave, vizuelno atraktivne. Praktične su i za poneti – idealne za piknik, ručak na poslu ili letnji brunch sa prijateljima.
Foto: Instagram (@museodeljamon / @jernejkitchen / @whipandwander / @herbed_fork / @jshealth / @momolamen / @itsvegansis / @domsli22)