Ovo je prva i jedina gelaterija na svetu s Michelinovom zvezdicom – i želimo da je posetimo
Ovo je prva i jedina gelaterija na svetu s Michelinovom zvezdicom – i želimo da je posetimo

Ovo je prva i jedina gelaterija na svetu s Michelinovom zvezdicom – i želimo da je posetimo

Michelinov vodič za Tajvan je prošle godine doneo istorijsku odluku dodelivši prestižnu zvezdicu jednoj gelateriji. Reč je o gelateriji Minimal, smeštenoj u gradu Taichung, koja je do tada bila prepoznata kroz Michelinovu oznaku Bib Gourmand, ali su odlučili da je dodatno nagrade.

Gelaterija Minimal, iako tehnički gelaterija specijalizovana za sladoled, u svojoj ponudi nudi mnogo više. Vrhunski poslastičari stvaraju menije s pažnjom, te dozom sofisticiranosti koja je karakteristična za fine dining restorane, a Michelinovi inspektori zaključili su da je ta gelaterija ravnopravna s restoranima koji nose zvezdice. Ime Minimal simboliše čist, pomno balansiran pristup teksturi i ukusu gelata.

Sezonski meni

U Minimalu se posvećuje velika pažnja temperaturi, kombinacijama ukusa i tekstura, pri čemu su svi sladoledi napravljeni od lokalnih sastojaka. Arwin Wan, šef i osnivač gelaterije, je prethodno radio u Michelinovom restoranu Sur-, a projekat Minimal predstavlja njegovu ličnu strast.

Koristi lokalne sastojke i kreativne kombinacije poput sake sorbeta s mirisom cveta đumbira, miso-mleka s bademom, citrusnog sorbeta sa Sichuan paprikom, čaja s angelikom i magnolijom. No, svaki dan nudi samo šest ukusa.

Michelinovi inspektori opisali su Minimal kao ukusni i vizuelni spektakl koji se s lakoćom može uporediti s vrhunskim restoranima. Sedmosledni meni, koji se menja sezonski, uključuje pažljivo osmišljene poslastice, a dizajn enterijera prati wabi sabi estetiku s naglaskom na elemente poput čelika i betonskih površina.

Sve je počelo iz ljubavi prema sladoledu

Vlasnik gelaterije, Arwin Wan, je nakon dodele Michelinove zvezdice podelio svoje misli na Instagramu. On je napisao: Sve je počelo iz moje ljubavi prema sladoledu. On nije esencijalan za život, ali je izvor čistog užitka. Kao dete, uvek sam tražio način da pojedem više sladoleda. Danas, kada ljudi više ne mogu da dožive onaj izvorni osjećaj prvog isprobavanja sladoleda, želim da im ponudim novu dimenziju tog iskustva, kroz detaljnije ukuse i dublju povezanost.

Wan je takođe podelio kako je put do Michelinove zvezdice bio pun izazova, ali i unutrašnjih preispitivanja: Proces je bio poput istraživanja u mraku. Tri godine nakon osnivanja Minimal gelaterije, veoma smo srećni što nas je Michelin prepoznao. To nam potvrđuje da je naš rad vredan.

Minimal Gelato otvoren je petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom, od 13 časova pa sve dok ne rasprodaju sve zalihe sladoleda za taj dan.

Učitati još
Zatvori