Gastro putovanja: Ovo su „najukusnije” destinacije za proleće i leto u Evropi
Gastro putovanja: Ovo su „najukusnije” destinacije za proleće i leto u Evropi

Gastro putovanja: Ovo su „najukusnije” destinacije za proleće i leto u Evropi

Kad dani postanu duži, a sunce konačno počne da miriše na more i začinsko bilje, vreme je da krenemo u gastro avanturu. Proleće i leto su godišnja doba kada se Evropa pretvara u gozbu pod otvorenim nebom. Od ribarskih sela do vinskih dolina, donosimo naših pet omiljenih destinacija koje smo odabrali na osnovu ukusa i mirisa – i koje su idealne za prava gastro putovanja.

Gastro putovanja postaju sve popularniji izbor za one koji žele više od klasičnog odmora – možemo da biramo najbolje pijace u Evropi, vinske rute ili popularne festivale. Umesto standardnih turističkih ruta, sve više putnika bira autentična kulinarska iskustva širom Evrope. Od vinskih dolina Italije i tartufa iz Istre, do baskijskih tapasa i grčkih specijaliteta sa maslinovim uljem, ova putovanja spajaju lokalnu hranu, kulturu i nezaboravne ukuse. Ako tražite inspiraciju za sledeću avanturu, gastro putovanja su idealan način da upoznate najukusnije kutke Evrope.

Španija – Zemlja tapasa 

Zaboravite na klasičnu Španiju. Dobrodošli u San Sebastijan, raj za sve koji znaju da su sir i vino prava životna filozofija. Ovaj dragulj Baskije nije samo lep grad na obali Atlantika, već i jedna od najvažnijih gastronomskih prestonica Evrope. Pintxos barovi su nezaobilazni – svaki tanjirić je minijaturno remek-delo. U proleće stižu sveži plodovi mora sa lokalne pijace La Bretxa, dok leto miriše na dim, sardine sa roštilja i sočne paprike pečene na ulici.

Ovaj grad broji više Michelin zvezdica po glavi stanovnika, pa je preporuka da se poseti i neki od poznatih restorana. Ipak, najpopularniji je opušteni bar-hopping u starom gradu. Veče koje počinje sa čašicom sidre i završava uz baskijski cheesecake i pogled na zalazak sunca sa plaže La Concha. Ako ste raspoloženi za obilazak još nekih gradova pogledajte naš vodič za gastro obilazak Španije.

  • Šta probati? Pintxos od rakova, baskijski cheesecake i txakoli vino.
  • Šta poneti? Sušene paprike iz Espeleta i maslinovo ulje sa limunom.

Italija – Srce juga 

Za gastro destinaciju u Italiji pravo mesto je Puglia. Ovde vreme sporije teče, a dan se meri kafama, zalogajima i dremkama u hladu. U belim selima kao što su Ostuni, Locorotondo i Alberobello, ručak traje tri sata. Doručak počinje espresom i kroasanom sa limun kremom ili lokalnim smokvama. Proleće donosi artičoke, fave i mladi grašak, dok je leto vreme za orecchietteručno pravljenu testeninu.

Ova pasta se najčešće služi sa paradajzom, rukolom i pecorinom. U klasičnoj verziji ide sa repovima crnih raža i uljem od čili paprike. More je uvek blizu, pa su sveže školjke, lignje i morski ježevi na meniju, posebno u tavernama u Polignano a Mare, gradiću koji visi nad tirkiznim senama kao iz sna.

  • Šta probati? Burrata, crni hleb iz Altamure, vino Primitivo di Manduria, sir caciocavallo.
  • Šta poneti? Suvo vino, maslinovo ulje u keramičkoj boci i taralli keksiće.

Slovenija – Mala zemlja, veliki ukusi

Slovenija je skriveni gastro dragulj – savršeni spoj alpskih visina, vinskih dolina i mladih kuvara koji spajaju tradiciju i savremene trendove. U Ljubljani, istražujemo fine bistroe, ulične pijace i zanimljivu scenu street food-a na obali reke Ljubljanice. Od lokalnih kobasica i craft piva do kreativnih fusion tanjira i vina u restoranima. Dalje ka Gorenjskoj, kulinarski pejzaž postaje rustični spektakl – domaći sirevi poput tolminca, planinske šunke, puter kuvan na drvenim šporetima, i med – jedan od najboljih u Evropi.

U proleće i leto, divlje jagode i šumske borovnice su svuda, a na svakom koraku su planinske kolibe koje nude tople supe, zlevanke i pite sa sirom. U vinogradima u Vipavskoj dolini ili Goriškim brdima možete da probate izvanredna oranž vina.

  • Šta probati? Kranjska kobasica, gibanica, oranž vino.
  • Šta poneti? Med od kestena i lokalni sir iz Tolmina.

Grčka – Masline i more

Zamislite masline, miris borova, feta sir posut origanom, i vino koje se toči bez pitanja, u hladu maslinjaka ili tik uz obalu mora. Na Peloponezu, u gradićima poput Nafplio, nekadašnje prestonice Grčke, i Kalamate, poznate po čuvenim maslinama, svaki obrok je porodična svetkovina. Stolovi su puni – od saganaki sira, preko tzatzikija sa svežim krastavcem, do hobotnice sa žara i pita punjenih divljim zelenišima i fetom.

Proleće je idealno za sveže začinsko bilje – majčinu dušicu, nanu, mirođiju i divlju rukolu, koje Grci dodaju u sve – od salata do pita. Leto je sezona paradajza koji miriše na sunce, krupnih lubenica, dinja, i laganih jela kao što su gemista (punjeni paradajz i paprika), hladna avgolemono supa i nezaobilazna grčka salata. Na selu, domaći jogurt sa medom i orasima je doručak, desert i lek za dušu. Na obali, sveže upecana riba i plodovi mora završavaju na tanjiru često za manje od sat vremena.

  • Šta probati? Moussaka, saganaki, Kalamata masline.
  • Šta poneti? Maslinovo ulje i začine iz planinskih sela.

Hrvatska – Tartufi i špargle

Kada su u pitanju gastro putovanja, Istra je evropska Toskana u malom. Ovde su sveži tartufi blago koje se traži poput zlata, a vina i masline autentična kao i pejzaž. Stare konobe skrivene u kamenim gradićima poput Motovuna, Grožnjana i Oprtlja čuvaju stare recepte. Proleće donosi divlje špargle, koje se koriste u frittatama, pasti ili rižotu.

Leto je rezervisano za opuštanje u hladu vinograda, degustiranja laganih malvazija, večere uz zalazak sunca u restoranima uz obalu u Rovinju, Fažani ili Vrsaru, i jela poput hobotnice ispod peke, crnog rižota ili carpaccia od škampa. Možete otkriti vina autohtonih sorti poput terana i malvazije na vinskim rutama oko Buja, ili posetiti uljare koji nude degustacije ulja sa zaštićenim geografskim poreklom. Istra je regija idealna za sporo putovanje, duga ručavanja i šetnje koje vode do sledećeg iznenađenja na tanjiru.

  • Šta probati? Istarski fuži sa tartufima, rakija od meda, pršut.
  • Šta poneti? Tartufi u teglici, vino Malvazija i lavanda.
Učitati još
Zatvori