

U moru recepata, saveta i kulinarskih trikova koji svakodnevno preplavljuju društvene mreže, postoje oni čiji nas sadržaj zaista inspiriše da stavimo kecelju i krenemo u sopstvenu gastro avanturu. To nisu samo ljudi koji dobro kuvaju – to su pripovedači ukusa, majstori prezentacije i oni koji nas podsećaju da je hrana mnogo više od obroka. Ovo su gastro blogeri koje redovno pratimo za recepte, savete i dobru energiju – jer svako od njih donosi posebnu notu u naš jelovnik.
Ivan Lončar
Ivan na svom profilu @ivo_zinee spaja formu i emociju, dizajn i ukus, svakodnevicu i poeziju. Njegovi video zapisi – podjednako estetski koliko i nežni – donose spokoj, radost i setu, uz probranu muzičku pratnju i obavezno zavrtanje rukava košulje.
Kao arhitekta, Ivan kuvanje vidi kao produžetak arhitekture – precizno, smisleno, promišljeno. Svaki kadar, komad posuđa i nota muzike pažljivo su uklopljeni u priču koja je jednako važna kao i recept. Inspiraciju crpi iz porodičnih sećanja, ali i iz berlinske svakodnevice. Njegove divno uklopnjene video recepte možete gledati kao inspiriciju, ali i kao meditaciju.
My Tasty Pot
Na blogu My Tasty Pot, hrana je jednostavna, ali nikada obična. Sve što Tatjana pravi – od doručka do deserta – odiše svežinom i toplinom. Njeni recepti nastaju iz trenutne inspiracije, u igri sa sezonskim namirnicama, dok video snimci savršeno prenose postupak rada.
Za Tatjanu, kuvanje nije samo veština – to je jezik ljubavi, način povezivanja i svakodnevni ritual kroz koji izražava sebe. Podržava lokalne proizvođače, pa ćete upoznati mnoge kvalitetne lokalne proizvode kroz njene recepte.
Kruške & Sir
Blog Zorice Smallwood Kruška & Sir predstavlja hranu kroz priče, uspomene i veze među ljudima – inspirisana začinima sa svih meridijana. Njeni recepti oslanjaju se na bogatstvo italijanske, mediteranske i bliskoistočne kuhinje – jednostavni, sveži i puni boja.
Na blogu se smenjuju salate, paste, povrće iz rerne i tanjiri puni ukusa koji vas vode kroz kulture i kontinente, ali vas uvek vraćaju kući. Zorica podstiče da kuvamo s radošću, sa onima koje volimo, u ritmu života. Ako verujete da je sto srce svakog doma, njen blog će vas inspirisati da svakodnevne obroke pretvorite u male gozbe – što je i tema njene nove knjige Gozba za sve.
Gourmana
Gourmana kuva promišljeno i s puno duše. Na njenom blogu, recepti su rezultat radoznalosti i neodoljive želje da se sve proba. Gourmana kuva jer voli – ali još više jer voli da jede, sa čime se u potpunosti slažemo. Ako i vi u hrani nalazite sreću, utehu i inspiraciju – pronaći ćete se u svakom njenom receptu.
Pored recepata koje deli, njeni gastro putopisi i saveti sa putovanja su izuzetno dragoceni. S vremena na vreme napravi i ograničene količine svojih omiljeni priloga, kao što je čili ulje koje se razgrabi brzinom svetlosti.
Food Journalista
Sanja Zelenović – Food Journalista – jedno je od najprepoznatljivijih imena kada govorimo o zdravoj ishrani na društvenim mrežama regiona. Sanjina kuhinja je prepuna boja, ukusa i ideja koje svakodnevno inspirišu desetine hiljada ljudi da se hrane kvalitetnije. Obroci koji su predstavljeni su u isto vreme nutritivno bogati, vizuelno primamljivi i realno izvodljivi.
Na njenom profilu pronaći ćete sve. Od šarenih jela punih makronutrijenata, preko saveta za meal prep, pa sve do neodoljive sirove bounty torte ili zdravog namaza od lešnika.